Kleine Monnik

Verhaal over levenslessen

Annemarie Lesage

Korte inhoud :

Kleine Monnik krijgt van zijn oude vriend en leermeester oude monnik de opdracht zijn levensmissie te volbrengen. Het schijnsel van de maan is zwak en het is de taak van oude monnik om de maan weer helder te laten schijnen. Hij is daar zelf te ziek voor en vraagt kleine monnik deze taak te volbrengen. Na enige twijfel over deze taak, besluit kleine monnik op pad te gaan. Onderweg komt hij rijstvelden, een bos, rivier maar ook dieren als een libelle, een aap en een arend tegen. Die hem op eigen wijze leren omgaan met tegenslagen en angst. Dit doen zij door hem middels metaforen en levenslessen mee te geven. Zo leert kleine monnik dat hij ondanks tegenslagen en zijn gevoelens van angst, teleurstelling, wanhoop en verdriet zijn missie kan vervolgen en leert hij veerkrachtig te zijn en om te gaan met zijn emoties.

Het is een liefdevol verhaal waar alle emoties de revue passeren. De levenslessen en metaforen bieden een ingang tot gesprek voor iedereen die zelf de woorden even niet kan vinden. Verder een mooi verhaal te lezen of voor te lezen voor alle leeftijden. Voor meer informatie: www.kleinemonnik.nl

ISBN : 9789083180588

Pagina’s : 72

Prijs : 24,95 €

Uitgever : Annemarie Lesage Coaching

https://www.instagram.com/kleine_monnik/

www.kleinemonnik.nl

Over de auteur :

Annemarie Lesage is professioneel coach voor kinderen, hun ouders en/of begeleiders. Haar visie is dat ieder mens meer is dan alleen hun gedrag, diagnose of ziekte. Zij maakt de keuze elk kind, jongere of jongvolwassene individueel te benaderen en te werken met het gevoel dat een situatie, diagnose of tegenslag oplevert en neemt hier de directe omgeving in mee. Het is haar missie om woorden te geven aan de persoonlijke stem van deze kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Dit doet zij door de subtiele -non-verbale-communicatie die ze gebruiken te vertalen naar no-nonsense taal voor ouders en begeleiders zodat ze elkaar daadwerkelijk kunnen verstaan en begrijpen.

Over het boek :

Toen ik de foto van het boek Kleine Monnik op instagram zag langskomen, was ik onmiddellijk geraakt door de mooie cover met die kleine monnik erop. Ik vond het zo lieflijk en inspirerend. Ik vermoedde dat er heel wat wijsheid in die levenslessen zou zitten. Ik begon een gesprek via de chat met de auteur. Ze was heel ontvankelijk en ik vertelde dat ik graag een recensie wou schrijven op mijn blog. Ze wou mij een recensie-exemplaar sturen. En toen kreeg ik dit prachtig boek met een zakje met twee gouden ginkgo-blaadjes! Wat een mooi geschenk! Ik ga die laten inkaderen!

Ik vond het voorwoord heel interessant en mooi om te lezen want hier vertelt Annemarie hoe ze ertoe kwam om dit boek te schrijven. Ze vertelt het verhaal van een meisje van 14, dat strijdt tegen kanker en hoe ze haar helpt via haar coaching. Dit is de aanleiding naar het ontstaan van dit boek.

Het was 22 u 20 toen ik ‘s avonds begon te lezen en een uur later had ik het uit. Het verhaal leest als een trein en overrompelde mij met de mooiste quotes en veelzeggende zinnen. Telkens links een blad met het hoofdstukje en rechts een hele mooie tekening.

Het is zo mooi en intens geschreven, en toch zo eenvoudig om te begrijpen. Zowel een kind van vijf als iemand van tachtig kan er plezier aan beleven. Ieder haalt eruit wat hij kan begrijpen en waarmee hij aan de slag kan. Er staan zoveel goede raadgevingen in. Terwijl ik het las, betrok ik het op mijn leven en voelde mijn manier van denken al veranderen. Een hemels boek dat je een heel goed gevoel geeft. Dank je, Annemarie, om dit te schrijven. De tekeningen zijn zeker een meerwaarde. De combinatie van woord en beeld is heel waardevol.

De tekeningen werden gemaakt door : Amber de Vreng — https://www.amberdevreng.com/

https://www.instagram.com/amberdevreng/?hl=nl

Dit boek is een prachtig geschenk voor zowel groot en klein, die aan het vechten zijn met de uitdagingen in hun leven. Annemarie neemt je met dit boek bij de hand en begeleidt je doorheen je levensvragen. Ze biedt je een houvast om aan de slag te gaan met je ziekte, je diagnose of je problemen. Gewoon rustig nadenken over waar je met je leven heen wil.

Ik ga dit boek zeker nog cadeau geven aan verschillende mensen die ik een hart onder de riem wil steken.

Enkele van de mooie quotes :

 • ‘Het enige dat ik je kan zeggen is dat aan het einde alles goed zal zijn. Ondertussen blijf je op zoek naar het beste voor nu. Onderweg zul je pas merken hoe sterk je bent. Vooral wanneer je geen andere keus meer hebt, zul je sterker zijn dan je ooit had verwacht.’
 • ‘En twijfelen is goed, het zorgt ervoor dat je alle opties overweegt om tot een goede keuze te komen. Wanneer twijfelen leidt tot het nemen van een beslissing heeft het twijfelen zin gehad!’
 • ‘Als je er bang van wordt, stop dan met luisteren naar deze gedachten.’
 • ‘De kunst van het leven is elke dag vol enthousiasme opnieuw beginnen!’
 • ‘Huilen lucht op en het feit dat je je tranen durft te laten zien maakt je juist eerlijk, mooi en puur.’
 • ‘Een echte vriend kan niet zorgen dat al je problemen weggaan, maar kan er wel voor zorgen dat hij niet weggaat als je problemen hebt.’
 • Het ritselende rijstveld en de harde wind : ‘Door mee te bewegen blijven we soms met moeite overeind, maar we staan dicht naast elkaar dus als de één het moeilijk heeft, helpt de ander liefdevol mee. Zo ondersteunen we elkaar.’
 • ‘Zolang je onderweg dankbaar bent voor de hulp die je krijgt, mee beweegt met wat er is en aan het einde weet dat wat je hebt gedaan, alles is wat je kon doen op dat moment, hoef je nooit ergens spijt van te hebben.’
 • ‘Als het leven me uitdaagt met tegenslagen, dan daar ik mezelf uit sterker te worden. En sterk zijn betekent voor mij dat ik pijn kan voelen, die ik kan begrijpen en ook durf te accepteren.’
 • ‘Als je durft te verdwalen kom je wel weer nieuwe wegen tegen…’
 • ‘Ik denk dat ik vliegangst heb. ‘…. ‘Je gedachten zijn soms een slechte raadgever.’
 • ‘Het vertrouwen dat het oké is. Dat ik goed genoeg ben zoals ik ben. Dat ik geboren ben om mezelf te zijn en niet perfect. En dat wat ik ook doe, er altijd iemand is die van me houdt.’

Hieronder vind je wat interessante uitleg :

Tibetaanse boterthee

Boterthee, Po Cha, lijkt misschien heel vreemd (tenzij je in Tibet bent geweest en het daar tegen bent gekomen). Boterthee is wat zout en past heel goed binnen het keto dieet vanwege het hoge vetgehalte. Het heeft wel een apart smaakje, dus je moet er wel van houden.

Afbeeldingen Jak boter, stockfoto's | Depositphotos®

Echte Tibetaanse boterthee maken is een heel proces. Je laat deze thee namelijk vele uren zachtjes koken. In Tibet wordt hier een speciale zwarte thee voor gebruikt (Pemagul). Door het lange koken, krijg je een heel sterke zwarte thee, die als basis voor een vers kopje thee wordt gebruikt. Je neemt wat van die heel sterke thee en schenkt hier wat vers kokend water bovenop.

Vervolgens voeg je wat zout, boter en melk toe. In Tibet wordt melk en boter van de yak gebruikt.

Gebedsvlaggetjes worden verondersteld vrede, compassie, kracht en wijsheid te verspreiden. Tibetanen geloven dat bij het wapperen in de wind de gebeden en mantra’s opstijgen naar de goden, die voorspoed brengen aan de ophanger, zijn familie, vrienden, bekenden en zelfs vijanden.

Wat is een gebedsvlag? | Maitreya Instituut - Tibetaans boeddhisme in Nederland, studie en meditatie

De Ginkgo Biloba :

Ginkgo biloba - Japanse notenboom - Palma Verde Exoten V.O.F.

De Japanse notenboomginkgotempelboom of eendenpootboom (Ginkgo biloba, synoniem: Salisburia adiantifolia Sm.) is een boom uit de familie Ginkgoaceae. De soort is oorspronkelijk afkomstig uit China, hij wordt gekweekt en is niet meer in het wild bekend. De plant wordt gezien als een levend fossiel omdat het de enig overgebleven soort is van zowel het geslacht Ginkgo als de familie Ginkgoaceae.

De Japanse notenboom groeit onregelmatig en kegelvormig en wordt circa 40 meter hoog. In Nederland en België worden vooral kweekvormen gebruikt die minder hoog worden. In China en Japan wordt de Japanse notenboom al eeuwenlang aangeplant als tempelboom. De vroegste datering in de Chinese literatuur is uit de elfde eeuw. Engelbert Kaempfer zag in 1693 in Japan als eerste Europeaan een tempelboom en verzamelde er zaden van. De vroegst bekende Europese boom werd in 1754 in Londen gekweekt, maar mogelijk zijn er elders al eerder pogingen gedaan.

De Japanse notenboom is tweehuizig, maar het verschil tussen beide geslachten is alleen te zien tijdens de voortplantingsperiode. De mannelijke bomen dragen dan kegels, de vrouwelijke hebben zaden die eruitzien als vruchten en een onaangename geur verspreiden. Daarom worden er wereldwijd meer mannelijke dan vrouwelijke bomen aangeplant.

De naam “Japanse notenboom” is om twee redenen slecht gekozen want misleidend: de soort is oorspronkelijk afkomstig uit China; en de boom plant zich voort met zaden en vormt geen noten als vrucht.

Ook verkrijgbaar van Kleine Monnik :

Kaarten over levenslessen

Kaarten met illustraties en zinnen om een gesprek te openen of een gemoedstoestand te weerspiegelen. (€ 22,95)

(€ 12,95)

Je vindt er ook het prachtige lied : Stem in je hart. (Nick Parree)

En tenslotte vind je er de originele sleutelhanger :

Ga mee op reis met Kleine Monnik. Je zal er heel veel deugd aan beleven.