Vers van de pers President vermist Clinton en Patterson

 

President vermist             Bill Clinton en  James Patterson

4 jun. 2018 – De Amerikaanse oud-president Clinton is de co-auteur van een thriller, samen met succesauteur James Patterson. Thema: een cyberattack …

Bill Clinton schrijft een boek: “Alleen een president kon dit boek schrijven”

Korte inhoud  :  Het Witte Huis is de, thuisbasis van de president van de Verenigde Staten, de best bewaakte persoon ter wereld. Hoe is het dan mogelijk dat de Amerikaanse president spoorloos verdwijnt?

‘President vermist’is het adembenemende verhaal over macht waarin de lezer aan den lijve ondervindt hoe het is om de belangrijkste speler in the Oval Office te zijn. Over de duizelingwekkende druk, de hartverscheurende beslissingen, de onbegrensde mogelijkheden en onvoorstelbare macht. ‘President vermist’ is dé thriller van her jaar, een confrontatie met de duistere dreigingen van vandaag de dag, met de hoogst mogelijke inzet.

SBN : 9789046824092

Pagina’s : 480

Uitgever : Nieuw Amsterdam

Uitvoering : Met zachte kaft

Editie : 1e editie

Prijs : € 20

 

Over de auteurs :

De president in de thriller ‘President vermist’, die Bill Clinton samen met bestseller-auteur James Patterson schreef, komt uit het Amerikaanse Zuiden, heeft één kind – een dochter – en dreigt te worden afgezet door het Congres. Maar dat is vanwege een politieke misstap, niet omdat hij te intiem was met een stagiaire. Hij is geen macho die geniet van macht en sigaren, maar een piekerende weduwnaar. Hij lijdt aan een chronische ziekte die hij niet verborgen houdt. En vrouwen behandelt hij net als mannen, professioneel, met uitsluitend oog voor wat ze voor hem kunnen betekenen of hoe ze hem kunnen bedreigen. Hij lijkt, kortom, op geen stukken na op Bill Clinton.

In de meeste hoofdstukken is de president die vermist wordt, zelf aan het woord. Dat hij het spannende – en over het algemeen prima vertaalde – avontuur zal overleven, weten we dus al meteen. Of datzelfde gaat gelden voor de VS is de grote vraag. Naarmate de korte, doorgaans met een kleine of grote cliffhanger eindigende hoofdstukken elkaar opvolgen, kun je je steeds beter voorstellen dat het fout gaat. En als je het boek uit hebt, vraag je je af of je niet wat extra blikken bonen en wie weet een vuurwapen in huis moet halen.

De omvang en de aard van de dreigende ramp worden pas langzaam duidelijk. De grote politieke tegenspeler van de president, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, wil hem voor een commissie van het Huis slepen omdat hij contact zou hebben gehad met een terrorist. Maar terwijl de president nog afweegt of hij zich aan zo’n verhoor moet wagen, krijgt hij van buiten het Witte Huis een signaal dat elke politieke berekening onbetekenend maakt en hem doet twijfelen aan iedereen om hem heen.

Tijdmachine

Dat dwingt hem tot een onorthodox vertrek uit Washington: in zijn eentje. Wat nog niet meevalt: ‘Ik heb al jarenlang geen auto meer ontsloten. Achter het stuur voelt het alsof ik net uit een tijdmachine ben gestapt, alsof ik naar de toekomst ben gereisd en in een mysterieus voertuig ben beland.’

Dat “President vermist” zo goed is geworden, zal vooral te danken zijn aan James Patterson, want terwijl het boek voor de 42-ste president van de VS het romandebuut is, heeft Patterson een kleine 200 gedrukte en/of verfilmde thrillers op zijn naam staan. Achter de ‘vele, vele versies’ die het boek volgens het voorwoord heeft gekend, vermoed je het nodige getouwtrek tussen twee mensen die een heel verschillend vak uitoefenen.

Dit is een boek dat zeker ook op mijn to read-lijstje staat!  Zowel fictie als waargebeurde feiten zullen me zeker boeien.  Een echte aanrader dus!  Een spannend boek voor de zomer!