Aftellen tot Kerstmis : 9 december

Dag 9 van de adventskalender

Het boekje is deze keer een lied over de slak en de walvis. Met hele mooie illustraties zie je het verhaal tot leven komen.

Het lied is gebaseerd op het boek hieronder :

Dit is het verhaal van een kleine slak en een walvis wiens staart uit het water stak. Dit is een rots waar wier aan kleeft en dit is de slak, die de kriebels heeft. Zoveel kriebels dat de slak besluit om samen met de walvis op wereldreis te gaan. Ze zien van alles; ijzige bergen, hete vulkanen, tropische stranden en oceanen. En ze maken heel wat mee. Maar op een dag gebeurt er iets vreselijks: de walvis spoelt aan op het strand en kan niet meer wegkomen. Gelukkig is de slak er om hem te redden. Over hoe je, ook als je klein bent, toch een grote held kunt zijn. Dit heel bijzondere prentenboek heeft alles wat een prentenboek tot een klassieker maakt: prachtige prenten waar veel op te zien is, een tekst op rijm, een verhaal vol spanning, humor, een subtiele boodschap en een goede afloop.

En nu een heerlijk theetje van Thélene in een prachtig kopje van Tealicious.

Deze thee kreeg de naam ‘Winter Romance’ : wat een mooie naam! Ik kom onmiddellijk in de stemming… Het is een groene thee met een zachte smaak van mandarijn en kardemom. Heel lekker !!! Deze zal ik onthouden!

De happy stone die ik vandaag koos, is een traditionele zuurstok.

Waarom zien we zoveel zuurstokken verschijnen met Kerst?

Een zuurstok is een vorm van snoepgoed. Het is een zoetzuur staafje waarvan afgebeten kan worden. De traditionele stok is wit van binnen en roze van buiten, het spreekwoordelijke zuurstokroze. Verder kan een zuurstok voorzien zijn van alle kleuren van de regenboog.

Candy Canes: wat is de geschiedenis van dit rood-witte kerstsnoep?

door  SASKIA DE LAAT  (Christmaholic.nl)

Candy canes, peppermint sticks, rood-witte zuurstokjes… hoe je dit kerstsnoep ook noemt, je associeert het waarschijnlijk 100% met Kerstmis! En dan specifiek met de Amerikaanse kersttradities. Hoe komt dat eigenlijk? En zijn het ook wel écht Amerikaanse snoepjes? In deze blog neem ik je een paar eeuwen mee terug in de tijd (want ja: zo lang geleden is het allemaal begonnen). Laten we samen de geschiedenis van de candy cane ontdekken!

1/6/12/18Pcs Candy Cane Kerst Canes Kerstboom Decoraties Voor Home Party Nieuwjaar kerst Xmas Tree Opknoping Ornamenten

Het begon allemaal in Frankrijk en Duitsland…

In het begin van de 14e eeuw, de middeleeuwen dus, werd de candy cane voor het eerst gemaakt. Althans, dat is wat men denkt. Precies weten we het helaas niet. Wat wel zeker is, is dat het in die tijd een recht, wit en zoet stokje was. Twee eeuwen later was de traditie om de kerstboom te versieren (die ooit in Duitsland is ontstaan) overgewaaid naar andere delen van Europa. Vroeger werden bomen vooral versierd met appels, gekleurd papier, bloemen en met snoep. En de rechte, witte snoepstokjes waren inmiddels onderdeel geworden van de kerstboomversiering.

Waarom hebben candy canes een ‘wandelstok-vorm’?

Volgens de overlevering (een bron heb ik helaas niet voor je) heeft de candy cane zijn huidige vorm pas rond 1670 gekregen. Snoepmakers kregen naar verluidt opdracht van de dirigent van een Keuls kerkkoor om de snoepjes te produceren in de vorm van de stokken die schaapsherders gebruikten. De dirigent deelde de zoetigheden aan kleine kinderen die de kerststal met levende dieren bezochten in de kerk. En dan met name om ze zoet te houden tijdens de lange ceremonies die daarbij hoorden. Die zet bleek een groot succes! Al gauw namen andere Duitse kerken het gebruik over.

Amerikaans kerstsnoep

Maar hoe kwam het snoepje dan uiteindelijk in Amerika terecht, waar het inmiddels een onmiskenbaar kerstsymbool is geworden? De National Confectioners Association in de Verenigde Staten (een vereniging voor snoepmakers) weet te vertellen dat August Imgard – een Duits-Zweedse immigrant – candy canes gebruikte om een kerstboom te versieren in Ohio in 1847. En dat was de eerste keer dat ze in Amerika gesignaleerd werden! Van daaruit werd het snoepje steeds populairder in de Verenigde Staten.

Ongeveer 50 jaar later kreeg de candy cane ergens in Amerika haar beroemde rode strepen. Hoe we dat weten? Nou, op kerstkaarten van voor die tijd zijn alleen witte exemplaren te zien. En daarna verscheen ineens de rood-wit-gestreepte variant! Het is helaas niet duidelijk wie voor de eerste keer rode strepen toevoegde aan het snoepgoed. Wat we wel weten, is dat de snoepjes rond diezelfde tijd de nu zo beroemde pepermuntsmaak kregen.

Mini Christmas Candy Canes (30 Supplied) : Amazon.co.uk: Grocery

Smakelijk en smul maar heerlijk van de Candy Canes !