Interview met Renée Van Vlierberghe

Interview met Renée Van Vlierberghe

Een tijdje geleden heb ik Renée leren kennen via facebook.  Ik zag regelmatig mooie schilderijen van haar passeren op fb en likete die gretig.  Die mooie levenslustige kleuren van haar bloemen en stillevens vond ik prachtig.

En na een tijdje kreeg ik een vriendschapsverzoek van haar.  Normaal ga ik er niet op in als ik de mensen niet ken, maar hier had ik echt het gevoel haar te kennen door haar schilderijen.  En dus werden we fb-vriendinnen.  We spraken mekaar af en toe via Messenger.   Op een dag stond ze voor mij in de winkel.  We hebben even kunnen praten en voelden dat het klikte tussen ons.  We zouden gauw wel eens afspreken.  En dus was ik gisteren bij haar op bezoek voor een gezellige babbel.  Ze had lekkere taartjes met koffie en thee.  Terwijl we smulden, vertelden we mekaar wat over ons leven en dromen. We merkten dat we heel wat gemeen hadden.  Was echt tof! Na een uurtje heb ik haar enkele vragen gesteld.   Hier volgt het interview met enkele mooie foto’s van haar prachtige werken.

Hoe lang schilder je al? Van mijn veertiende !

Welke opleiding had je? Ik volgde lessen aan de academies van Sint-Niklaas en Waasmunster.  Tijdens mijn studies hoger secundair volgde ik algemene artistieke vorming, schilderkunst, vormstudie, beeldhouwkunst en keramiek met specialisatie figuur en portret.  Ik heb lang in het onderwijs gestaan en met autistische kinderen gewerkt.  Was een dankbare opdracht.  Ik heb ook workshops gegeven in Frankrijk.

Momenteel werk ik in mijn eigen atelier in de Frans Musinstraat 46, te Oostende.

Wat zijn de thema’s die je boeien? Schilderen is mijn grote passie.  Er zit steeds een verhaal achter mijn werken : iets dat mij treft, raakt….

Bijvoorbeeld bij de “Poppy’s” : Met het schilderwerk “Groote Oorlog” probeer ik aan de hand van vuurrode poppy’s mijn gevoel van walging en onmacht tegen alle geweld en agressie uit te drukken.  De bloemen die terug groeien op de vernielde grond drukken de hoop uit.  Door het contrast tussen de felle kleuren van de klaprozen en de grijze, zwarte taferelen op de achtergrond wordt de energie, de levendigheid en het realistische van de klaprozen benadrukt.  In het werk worden ook verschillende dimensies gecreëerd door de afwisseling van fijne en grove borsteltechnieken.

Wat is je eigen stijl? Mijn schilderijen hebben zowel het landschap, het stilleven als het levend model als onderwerp en wat stijl betreft bewegen ze zich allen tussen impressionisme en expressionisme.  Ik werk ook af en toe in opdracht.

De kleur is soms uitbundig, dan weer getemperd in functie van het onderwerp.

Ik schilder graag de schoonheid in de wereld.  Er zijn genoeg lelijke dingen te zien.   Ik wil bijdragen aan het mooie!

Danielle : Wat ik heel graag zie, zijn de rode rozen.  Die dieprode kleur en de mooie zachte vormen.  Renée heeft dit met haar hart geschilderd.  Ze vertelde mij dat rozen schilderen één van de moeilijkste dingen is voor een kunstenaar.  “Rozen schilderen is zelfmoord”. “Je mag niet God schepper spelen.”  En toch vind ik dat het haar goed gelukt is.  Ik hou van die rode rozen!!!   Renée is ook een heel romantische persoon en schrijft regelmatig zelf ook mooie gedichten.

Hoe lang schrijf je al gedichten? Al heel lang.  Oorspronkelijk was het therapeutisch maar nu wisselt het af met feitelijk schrijven. D.w.z dat ik op bepaalde momenten bewust schrijf.    Ik schrijf graag over wat mij raakt in de actualiteit en ook over bepaalde emoties die ik voel.

Nog een kleine anekdoteRenée heeft nog een jonge kleinzoon en die vroeg haar om Mickey Mouse voor haar te schilderen voor zijn verjaardag.  Ze vroeg zich af hoe ze dat zou doen.  Ik zei haar dat er veel prentjes te vinden zijn op internet.  Uiteindelijk vond ze iets dat ze kon gebruiken en ze maakte dit prachtig schilderij aangepast aan haar geliefde stad Oostende.  Je kan je al inbeelden hoe blij hij is geweest.

 

Praktisch :  Renée Van Vlierberghe,   Frans Musinstraat 46, 8400 Oostende     renee.van.vlierberghe@telenet.be            www.reneevanvlierberghe.be     059/43 33 95   (Voor wie geïnteresseerd is, ga zeker eens kijken op haar website.  Er staan hele mooie schilderijen op.)

 

Tot zover het interview.  Ik heb een lieve, warme vrouw leren kennen.  Ze straalt rust uit maar kan zeer vurig spreken over wat haar nauw aan het hart ligt.  Ze is een vat vol passie!  Ik ben heel blij dat ik haar nu ken.  We zullen nog vele mooie momenten samen beleven.

Lieve Renée, dank je voor dit interview, de aangename babbel en de rondleiding in je gezellig atelier.

 

 

 

Eén antwoord op “Interview met Renée Van Vlierberghe”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *