Gastrecensie De acht bergen door Nathalie Vandamme

Wie ben ik?

Hallo, ik ben Nathalie Vandamme.
Boeken….. ik zou er uren over kunnen mijmeren.  De geur van boeken, het openslaan van boeken, de citaten inprenten,….
Wat is het een fijne hobby.  Jammer dat een dag maar 24 uren heeft, maar gelukkig ben ik beroepshalve ook bezig met woorden en taal.
Als logopediste merk je elke dag opnieuw hoe belangrijk de gesproken en geschreven taal is.
Ons belangrijkste communicatiemiddel gelijk in welke vorm!
Het stemt me dan ook erg blij dat ik af en toe eens een recensie over een boek mag delen met jullie en jullie zo misschien kan aanzetten om ook in de wonderlijke wereld van het woord te duiken.  Veel leesplezier!

WINNAAR VAN DE PREMIO STREGA 2017

Korte inhoud : Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is chemicus, en gefrustreerd door zijn baan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer er tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Over de auteur : Paolo Cognetti (Milaan, 1978) is een Italiaanse schrijver en documentairemaker. Eerder verscheen in vertaling Sofia draagt altijd zwart, dat genomineerd werd voor de Premio Strega. . De acht bergen betekende zijn definitieve doorbraak in Italië. De rechten van het boek werden nog voor verschijnen aan meer dan dertig landen verkocht. Het boek werd zowel met de Premio Strega Giovani als met de prestigieuze Premio Strega bekroond. Zijn boek De buitenjongen is verschenen in juni.

ISBN : 9789023466413
Publicatiedatum : 08/09/2017
Pagina’s : 224
Uitgever : Uitgeverij De Bezige Bij b.v.
Uitvoering : Met harde kaft
Prijs : € 19,99

Eigen mening :
In het boek , De acht bergen, worden er hele mooie metaforen gebruikt om de relatie tussen de zoon en de vader weer te geven.
Naast de vader-zoonrelatie, voel je doorheen het boek ook de vriendschapsrelatie groeien tussen Pietro en Bruno.
Wanneer je houdt van de hoogvlaktes, kan je met dit boek ‘ de bergen’ zo visualiseren.
Je waant je bij momenten echt in de eeuwige sneeuw en voelt de spierkrampen in je kuiten bij de beklimmingen.
Enkele quotes : 
– ‘ Gletsjers zijn de nagedachtenis aan voorbije winters die de berg voor ons bewaart.’
– ‘ In sommige levens bestaan er bergen waar je niet naar terug kunt keren.’
Met deze quotes kom je in de warme gloed van het verhaal en dit midden in de ijzige kou van De acht bergen.
Wanneer je graag even stilstaat of met een groepje vrienden wat gedachten wisselt, is het boek zeker een aanrader.
Beste Nathalie, je hebt het ijs gebroken.  De eerste recensent !  Dank je voor je fijne medewerking en ik kijk uit naar nog recensies van jou.