Mijn handletteringavontuur !

Mijn handletteringavontuur !   (Deel 1)

Wat is “handlettering”? 

Handlettering is de kunst van het letters tekenen en hoe leuk is het om die kunst te beoefenen!  Handlettering is trouwens niet hetzelfde als kalligrafie.  Met kalligrafie ben je echt aan het schrijven terwijl je met handlettering de letters tekent.  Met kalligrafie schrijf je je letters namelijk in één keer met een brush- of kalligrafiepen.  Hiermee schrijf je meteen de dunne en dikke lijnen in één beweging.

Handlettering leent zich perfect voor het ontwerpen van iets unieks.  Juist omdat je de lettervormen op maat kunt ontwerpen en geen gebruik hoeft te maken van een bestaand lettertype.  Je kunt er het gevoel aan geven dat je wilt.  Vintage, romantisch of stoer, bedenk het maar.   Je bent helemaal vrij om dit zelf te bepalen.  Je kunt heel veel inspiratie halen uit logo’s van vroeger die werden geschilderd of gedrukt op emailleborden.  Een handgeletterde tekst is een kunstwerkje op zich en heeft in de afgelopen jaren een enorme comeback gemaakt.  Iedereen wil een beetje ontvluchten aan het digitale tijdperk.  Met potlood, papier en je eigen stijl kun je iets unieks neerzetten, waarbij imperfecties ook worden gewaardeerd.  Het is dus weer helemaal hip.   Je vindt de oefenboekjes overal in de boekhandel.

Handlettering ontwikkel je door vooral heel veel te oefenen.  Trek er elke dag een uurtje voor uit en je zult merken dat je met de dag beter wordt.  Dat wordt dus aangeraden.  Ik zal dat dus ook proberen.  En een uurtje lijkt lang, maar eenmaal je bezig bent, is een uurtje rap voorbij, hoor.  Heb dat al zelf gemerkt.  Ik kijk nu wel helemaal geen tv meer : mijn blog, mijn Spaanse lessen en Handlettering…   Een gevulde vrije tijd…  En Kathy zei dat het beter is dan yoga…

Gisteren heb ik dus een eerste stap gezet.  Ik volgde een eenmalige workshop bij Helen B in Gent (Kammerstraat 19).  De lesgeefster was Kathy De Wit.  Ze is een illustrator, graphic designer en letteraar.

   

Ik reed er gisteren vlot naartoe en ik kon mijn auto kwijt in de parking van de Vrijdagmarkt daar dichtbij. Er was een vriendelijk onthaal en Kathy was ook net aangekomen en begon al haar schrijf- en tekenmateriaal uit te stallen op de grote tafel.  In het midden van de zaal was er ook een lange tafel waar we met 12 konden zitten.  Er stonden drank en koekjes klaar.  Om 14u gingen we van start ( tot 17.15).  We kregen elk een mapje met heel wat soorten papier erin en een tof boekje door haar geschreven.  Daarin stonden de eerste richtlijnen over kalligrafie en handlettering.  Eerst mochten we enkele kalligrafie-oefeningen maken.  Maar dat was voor mij heel moeilijk.  Ik ben linkshandig !!! En alle schrijfrichtingen zijn gemaakt voor rechtshandigen.  We waren met 2 linkshandigen en zaten toevallig bij mekaar.  Na veel oefenen geraakten we toch wat gefrustreerd omdat we ons blad steeds naar een andere kant moesten draaien of  we gingen met onze hand over de inkt.

  

Het was een hele verademing toen we eindelijk mochten beginnen aan het eigenlijke handletteren.  Hier zijn geen regels of beperkingen.  Je zoekt je eigen stijl en er waren heel wat boeken met ideeën.  Ik kocht er reeds een tijdje geleden bij ons in de winkel.

  

Maar ik wou er pas aan beginnen met behulp van iemand die er al iets van af wist.  En Kathy De Wit gaf ons veel tips mee.  Een tip die ik heel interessant vond was “het kalkblad”.  Je maakt eerst een ontwerp van je woorden.  Je giet dat wel of niet in een bepaalde vorm en dan kun je beginnen met verbeteren en aanpassen.  Hoe doe je dat?  Met een kalkblad.  Je tekent over wat goed is en zo kan je ook gaan verschuiven of het goede al houden en dan telkens aanpassen.  Zo heb je soms 2 of 3 kalkbladen nodig voor 1 ontwerp.  Hieronder zie je mijn voorbeeld.

  

 

Tot hier ben ik geraakt.  We kregen nog een passepartoutkarton mee om onze quote af te werken.  Dat zal ik dus deze week eens proberen.  Ik zal foto’s nemen van de verschillende stappen die ik zal maken.  Tot zover mijn verslag over mijn handletteringavontuur.

Ik hoop dat jullie het ook leuk vinden en misschien krijgen jullie ook “goesting” om dit te gaan beoefenen.  Het geeft echt veel voldoening.  En ik kijk uit naar het eindresultaat.

 

Ondertussen blijf ik oefenen.

Tot volgende week !!!

 

2 antwoorden op “Mijn handletteringavontuur !”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *