Boekenoogst voor oktober (deel 3)

Seringenmeisjes                                       Martha Hall Kelly

Korte inhoud : Martha Hall Kelly schreef met Seringenmeisjes een meeslepende en aangrijpende debuutroman over drie vrouwen en hun strijd voor vrijheid, gerechtigheid en tweede kansen. 1939. Het lot van drie vrouwen verandert voorgoed wanneer Hitler Polen binnenvalt. Caroline Ferriday is een hardwerkende vrouw die haar handen vol heeft aan haar vrijwilligerswerk op het Franse consulaat in New York. Aan de andere kant van de oceaan sluit de Poolse tiener Kasia Kuzmerick zich aan bij het verzet. Eén verkeerde stap kan vreselijke gevolgen hebben, zoals Kasia snel ondervindt. De ambitieuze Herta Oberheuser heeft een nieuwe positie aangeboden gekregen als dokter in dienst van de overheid, en wordt onderdeel van het kampregime in Ravensbrück. De drie vrouwen raken onlosmakelijk met elkaar verbonden wanneer Kasia ook in Ravensbrück terechtkomt en na de oorlog samen met Caroline strijdt voor gerechtigheid.

Over de auteur : Martha Hall Kelly werd geboren in New England en woont nu in Atlanta. Ze werkte in de reclamewereld voordat ze fulltime ging schrijven. Toen ze in 1999 op een tijdschriftartikel over Caroline Ferriday stuitte, raakte ze geïnspireerd om een roman gebaseerd op haar turbulente leven te schrijven. Momenteel werkt ze aan een tweede roman.

 

Een aanrader : Die korte inhoud spreekt me enorm aan.  Dit is zeker een boek dat op mijn te-lezenlijstje komt.  Drie vrouwen die op verschillende momenten in hun leven met mekaar in contact komen.  En daarbij komt dat mijn grootmoeder langs vaders kant in Polen geboren is.  We weten praktisch niets over haar leven en hoe ze uiteindelijk in Nederland terecht kwam.  Dus ik grijp elke gelegenheid aan om iets meer over Polen in de tijd van Hitler te weten te komen. 

In de pers : – Tienduizenden sterren op Goodreads

– New York Times bestseller : meer dan 400.000 ex. verkocht

ISBN : 9789026337673

Publicatiedatum : 30/05/2017
Uitgever : Ambo|Anthos

Ondertitel : Het lot van drie vrouwen verandert voorgoed wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt.

Prijs : € 22,50

**************************************************************************

De ondergrondse rivier                            Martha Conway

Korte inhoud : ‘De ondergrondse rivier’ van Martha Conway is een meeslepende roman over een moedige jonge vrouw die alles op het spel zet om anderen naar de vrijheid te brengen. Een roman over slavernij, vrijheid en Amerika.

1838. Wanneer de jonge naaister May Bedloe alleen en berooid aan de oever van de Ohio-rivier wordt achtergelaten door haar nicht, vindt ze werk op een theaterboot dat de dorpen langs de rivier aandoet. Mays creativiteit en kunde met naald en draad zorgen ervoor dat ze al snel een gewaardeerd lid van het gezelschap wordt.
Maar het leven is niet geheel zonder gevaar: de rivier stroomt op de scheidslijn van het vrije Noorden en het Zuiden, waar nog slaven gehouden worden. Wanneer May haar nicht weer ziet, dwingt die haar ontsnapte slaven naar het Noorden te smokkelen. Liegen is May nooit gemakkelijk afgegaan, maar nu overtreedt ze zelfs de wet en bedriegt ze haar nieuwe vrienden…

Over de auteur : Martha Conway leeft al 30 jaar in The Bay Area.  Maar haar werk als historisch fictie schrijfster blijft haar terugbrengen naar haar lievelingsstreek Ohio.  Ze woont in San Francisco met haar man en twee kinderen en een lieve hond.  Alhoewel ze geboren en opgevoed werd in Cleveland, blijft Ohio voor haar een grote bron van inspiratie. “It calls to me.” “It’s a place for me as a writer.”

In de pers : ‘De ondergrondse rivier’ zit vol spanning en is voor lezers van ‘Het keukenhuis’ van Kathleen Grissom.

Aanrader : Dit boek is zeker een interessant verhaal over de tijd van de slavernij in Amerika.  Dat is een vreselijke periode uit de geschiedenis.  Ik denk dat het een goed beeld zal geven van die tijd.

ISBN : 9789026336690

Publicatiedatum : 20/09/2017
Uitgever : Ambo|Anthos

Prijs : € 20,00

 *********************************************************************************
Geboren uit een roos                            Tineke Aarts
 

 

Tineke Aarts presenteerde op 9 september 2017 bij boekhandel Gianotten Mutsaers in Tilburg haar nieuwe roman Geboren uit een roos, het derde en laatste boek uit de Bonave-trilogie.

 

 

 

De Bonave-trilogie is een meeslepende familiekroniek over vriendschap, liefde en bloedbanden ─ aan de hand van markante vrouwenlevens. De drie romans zijn vanuit verschillende perspectieven geschreven en spelen steeds in andere periodes. Op deze manier volgt de lezer in ruim 900 pagina’s afwisselend hoogtijdagen en mindere tijden in het leven van de familie Bonave.

Korte inhoud : In Geboren uit een roos werkt Juliette Bonave aan een bijzondere wijn. Deze moet de impasse doorbreken waar haar domein door tegenslagen in verkeert. De wijn krijgt onverwachte eigenschappen en zelfs bijna magische krachten, maar dan spelen oude krachten uit de omgeving weer genadeloos op.

Een sfeervolle pageturner vol onvergetelijke personages en oude legendes. Heden en verleden vallen weer naadloos samen; nu ook met de generatie die leefde tijdens de Tweede Wereldoorlog onder het Vichy-regime.

Over de auteur : Tineke Aarts (Gilze-Rijen, 1960) studeerde Taal- en literatuurwetenschap in Tilburg. Ze publiceerde eerder bij de Boekerij het succesvolle boek Leven met een baas, samen met Carien Verhoeff. Sinds 2002 woont en werkt ze in Frankrijk. Hier begon ze met de Bonave-trilogie. De eerste roman Familiebezit kreeg een open einde, want ze wilde deze familiekroniek vervolgen. Naast het schrijven houdt ze zich bezig met natuurbescherming. Ze fotografeerde 400 vlindersoorten in haar tuin. Haar artikelen en foto’s zijn in meerdere Franse kranten en tijdschriften gepubliceerd.De Bonave-trilogie is een meeslepende familiekroniek over zes generaties wijnboeren in de Franse Cahors.In 2017 wordt het slotdeel van deze trilogie verwacht.

In de pers :  ‘De boeken zitten vol met beeldende karakters en spannende legendes en verhalen. Fijn leesvoer voor wie van romans met vrouwen in de hoofdrol houdt en van Frankrijk en een goed glas wijn.’ (MvdH)

‘Tineke Aarts schetst een aangrijpend portret en geeft tegelijkertijd een kijk op de Franse geschiedenis.’ (Metro)

 

ISBN : 9789082516425
Prijs paperback € 19,95
september 2017

uitgeverij : Lemontree Books

De twee vorige boeken in deze trilogie : 

Familiebezit  (is deel 1)

Korte inhoud : De Nederlandse Juliette Bonave trouwt in het Franse dorp waar haar grootouders een wijnboerderij bezaten. Op de dag van haar huwelijk realiseert ze zich echter dat haar relatie geen toekomst biedt. Ze verlaat haar man en neemt haar intrek in het verlaten familiebezit – een impulsieve stap die flinke opschudding in de kleine dorpsgemeenschap veroorzaakt. Haar nieuwe omgeving komt tot leven in vriendschappen met de levendige, maar bemoeizuchtige madame Hache, de schichtige Didier, een norse Breton en een gerenommeerde sommelier die haar het wijnvak leert. Wanneer ze een relatie begint met een man die haar passie voor wijnbouw en geschiedenis deelt, komen alle verhoudingen op scherp te staan.

ISBN : 9789082516401
Prijs paperback € 19,95
juni 2015 verschenen

Marguerite   ( is deel 2)

Korte inhoud : De zeventienjarige Marguerite reist met haar vader naar het Franse Cahors om te helpen bij de wijnoogst. Daar wordt ze voorgesteld aan Clément Bonave, en onverwacht bloeit er een gepassioneerde relatie tussen hen op. Hoewel Marguerite aarzelt zich te binden, accepteert ze zijn aanzoek en bouwt een leven op in Frankrijk. Ze wordt kraamvrouw en helpt de dorpelingen met hun problemen. Door haar werk realiseert ze zich hoeveel gevaren er met het kraambed verbonden zijn; dat besef brengt haar in strijd met de conventies en de curé. Zodra ze merkt dat zij als vrouw niet over haar eigen leven en lichaam mag beslissen, wordt haar strijdlust aangewakkerd. Uiteindelijk staat ze echter alleen tegenover haar familie en de plaatselijke tradities.

ISBN : 9789082516418
Prijs paperback € 19,95
juni 2016 verschenen

Drie aanraders : Voor wie houdt van familiegeschiedenissen.  Ook zeker voor wie graag een reeks leest.  Dit is een hele mooie trilogie.

************************************************************************************

De man die alles achterliet                                 Tanya Commandeur

Korte inhoud : De man die alles achterliet is een historische roman van Tanya Commandeur, gebaseerd op het verhaal van haar betovergrootvader. Holland-Amerika, begin twintigste eeuw: David Buijser is elf jaar als zijn vader Johannes het gezin in de steek laat. Jaren later volgt David het spoor naar New York, waarbij hij zijn doel voor ogen houdt: de man leren kennen die zoveel op hem zou lijken.

Vader was anders dan andere vaders:
onvoorspelbaarder, avontuurlijker.’
ISBN : 9789026331145
Uitgeverij : Ambo/Anthos
Prijs : €12,50
Recensie uit Blogspot
Als je op de spreekwoordelijke zolder van het familiehuis schatten aantreft die vragen om gedeeld te worden met een lezerspubliek, dan kun je, wat de vormgeving betreft, kiezen voor verhalende non-fictie of de historische roman. In beide genres kun je feiten en verbeelding kwijt maar het laatste stelt hogere eisen aan de inhoud en de ontwikkeling van de karakters. Om het migratieverhaal van haar oma’s oom David en zijn vader Johannes Buijser te vertellen, heeft Tanya Commandeur voor de fictie gekozen. 

 

Aan het eind van de 19de eeuw heerstte er in Rotterdam een klimaat van schaarse en slecht betaalde banen. Avontuurlijke geesten zoals die van Johannes lieten zich in die tijd verleiden door de Amerikaanse droom en namen de boot naar New York. Hoewel de vroegere havenarbeider vertrok met de bedoeling om zijn gezin te laten overkomen zodra de omstandigheden gunstig waren, voelen de achterblijvers zich emotioneel en materieel in de steek gelaten. Bovendien wordt David, de oudste zoon, er steeds aan herinnerd dat hij zo op zijn vader lijkt. Wanneer hij ontdekt dat zijn verbitterde moeder jarenlang de brieven van Johannes heeft achtergehouden, staat zijn besluit vast: hij wil het vervagende beeld van pa helder krijgen en gaat hem opzoeken in De Nieuwe Wereld.  

 

In de migrantenwijken bij de Hudson is overleven een even grote kunst als in het moederland. En grote dromen, zoals de ambitie van Johannes om cabaretier te worden, blijken voor weinigen in de sterren geschreven te staan. Maar de echte strijd van vader en zoon is een emotionele. Die heeft te maken met verwijten uit Rotterdam en schuldgevoelens in New York. De expat ontsnapt niet aan zijn gespleten ziel.  
Tanya Commandeur slaagt erin om de levensomstandigheden en de tijdgeest aan beide kanten van de oceaan op een zintuiglijke manier voor te stellen. Ze heeft zich goed gedocumenteerd over nieuwsfeiten (de komeet Halley, de Titanic, de Spaanse griep…), over de technologische evolutie (de metro, de bijna-wolkenkrabbers, de elektrische tram…) en de gevolgen ervan voor de arbeidsmarkt maar ook faits divers zoals de ragtime-muziek die aansloeg bij jongeren, de ramsjboekhandel van Jan de Slegte en de snoepwinkels van Jamin, zwavelstokjes om de pijp aan te steken… kleuren haar zinnen.

 

Hoewel een roman goed gedijt bij een boeiende achtergrond, wordt hij gedragen door zijn personages. Het sterkste karakter is dat van Johannes. Met zijn wanhopig balanceren tussen droom en werkelijkheid en zijn worsteling met de grenzen van het leven, is hij een aandoenlijke man die verwarrende gevoelens wakker maakt in de lezer. Het impulsieve van zijn vader zit ook in David maar dat neemt geen oncontroleerbare proporties aan. De zoon maakt een coming of age-ontwikkeling door die eindigt bij het besef dat hij geen kopie van zijn oude heer is maar een op zichzelf staand individu.
Ook aan interactie en spanningsvelden tussen de plotspelers ontbreekt het niet in De man die alles achterliet. Mede dankzij de dynamische stijl van de schrijfster kun je dus zeker spreken van een geslaagd boek. Om het een zeer bijzondere roman te kunnen noemen hadden de pluspunten nog beter uit de verf moeten komen. Gelaagdheid, originaliteit, het grondig uitwerken van innerlijke en onderlinge conflicten, vertellen vanuit de personages in plaats van hun situatie te beschrijven… zijn criteria waaraan belangrijke fictie beantwoordt. Bovendien is de voorspelbaarheid van deze historische vertelling iets te groot. Een voorbeeld: als opa aan het eind van de jaren ’20 besluit zijn geld te beleggen, dan voelt je natte vinger aan wat er gaat gebeuren.
Het verliteraturen van familieschatten is een populaire bezigheid van hedendaagse auteurs. Steeds opnieuw verbazen ze je met hun erfenis. Mogen kijken in een spiegel die je liefde en dood, trouw en verraad, vreugde en lijden toont, is een voorrecht dat je over de tijd heen verbindt met de essentie van het mens-zijn. En wat gezegd van namen als David en Abraham Buijser? Zit daar misschien een verhaal over de joodse diaspora in??
Over de auteur : Tanya Commandeur(Haarlem, 1969) studeerdeRomaanse Talen en Culturen. Zij werkt als freelance(eind-)redacteur en vertaler voor diverse tijdschriften.
Ook een aanrader voor wie houdt van familiegeschiedenissen!
Nu verschenen van Tanya Commandeur : Uit liefde, meneer Tuschinski
Korte inhoud : Tanya Commandeur schreef met Uit liefde, meneer Tuschinski een meeslepende historische roman over de verboden liefde van bioscoopmagnaat Abraham Tuschinski.
Abraham Tuschinski en zijn zwagers Hermann Ehrlich en Hersch Gerschtanowitz openen in 1912 een exclusief theater voor film in de Hoogstraat in Rotterdam. Abraham is een man met visie, en vooral met lef. Zelfs in de Eerste Wereldoorlog durft hij zijn filmtheaters uit te breiden en legt hij het slecht bekendstaande buurtje Duvelshoek in Amsterdam plat om van de grond af aan een schitterend theater te bouwen. Alles lijkt de mannen voor de wind te gaan, tot Abraham reddeloos verliefd wordt op Jet, de vrouw van zijn zwager en zakenpartner Hermann Ehrlich.
Tanya Commandeur weet in een vloeiende en meeslepende stijl het liefdesverhaal achter het wereldberoemde bioscoopimperium Tuschinski te schetsen en tegelijkertijd de tijdgeest en de grandeur van die tijd te vangen.
De pers over De man die alles achterliet:
“Een mooi verhaal. Commandeur beschrijft op een beeldende manier het leven in zowel Rotterdam als New York.’ – Loretta Schrijver
“Ontroerende roman.’ – Marie Claire
“Mooie roman.’ – Flow
ISBN : 9789026339639

|Gepubliceerd september 2017

Ambo / Anthos

Prijs : € 18,99

Eigen mening : Abraham Tuschinski heeft van naar de film gaan echt een avondje uit gemaakt.  Hij klom op van migrant tot bioscoopmagnaat in Rotterdam en Amsterdam.  Het is de heel mooie familiegeschiedenis van de bekende Poolse migrantenfamilie. Je leeft de hele evolutie mee van het bioscoopverleden in Rotterdam en Amsterdam.

************************************************************************

Fameuze dames                                 Cato van Aa

Een verhaal over liefde, vriendschap en onafhankelijkheid, geïnspireerd op ware gebeurtenissen

Korte inhoud : In 1797 reist de Amsterdamse uitgeefster en weduwe Catharina Dóll samen met haar dochter Caatje naar Londen. Hun doel is de vertaalrechten te verwerven van A Vindication of the Rights of Woman, Mary Wollstonecrafts beroemde pleidooi voor gelijke rechten voor vrouwen.
Catharina ontmoet in Londen de verbannen dichter Willem Bilderdijk voor wie ze een geheime liefde koestert. Ingepalmd door Bilderdijks charmes besluit Catharina een dichtbundel van hem uit te geven, tot verbijstering van haar dochter die Londen woedend verlaat.
Niet veel later keert Catharina terug naar Amsterdam om orde op zaken stellen bij haar uitgeverij. Er heerst werkloosheid en armoede in de stad en er is een groot gat geslagen in haar financiële reserves.
Het water komt Catharina tot de lippen. Caatje is nergens te bekennen, Catharina’s vriendschap met de schrijfsters Betje Wolff en Aagje Deken staat onder druk en als ze ook nog een paar akelige berichten ontvangt, wordt Catharina’s veerkracht zwaar op de proef gesteld…

Over de auteur : Cato van Aa :Ze noemt zichzelf een 18de eeuwse historische freak die graag kastelen en kerken bezoekt.

ISBN : 9789082647716

Uitg.: Stichting Historische Roman Genootschap

juni 2017

blz.: 204

Prijs : € 15,95

Aanrader : voor wie houdt van historische romans die handelen over het verwerven van rechten voor de vrouw.  Ik heb een boekfragment bijgevoegd, omdat het echt wel de sfeer aangeeft van dit verhaal.  En ik hou van sterke vrouwen die iets verwezenlijkt hebben.

Boekfragment : 

“Jullie behouden de banen uit alle macht voor jezelf.  Zo kunnen jullie je vrouwen betalen en tot in lengte van dagen alles zelf bepalen!” Catharina keek op, verbaasd dat ze de andere gasten in het koffiehuis niet eerder had opgemerkt.  Een jonge vrouw bij de entree liep rood aan van boosheid. Haar jurk was van boven tot onder besmeurd met modder.  In haar hand hield ze een zak aardappelen.

Ze waren de enige vrouwen in het Noord-Hollands Koffiehuis op de Dam.  Catharina durfde de jonge vrouw niet bij te vallen, bang om uitgejouwd te worden door stamgasten die zich massaal gingen bemoeien met het gesprek.  Stemmen bulderden door de ruimte zonder dat ook maar iemand de moeite nam naar de ander te luisteren.  Degene die in het getetter het langst aan het woord bleef, had de meeste kans gehoord te worden.  Die eer kwam toe aan een lange man die op de rood aangelopen vrouw afstapte.

“Dames mogen blij zijn, “zei hij en hij keek even rond of iedereen in het koffiehuis wel naar hem luisterde, “ze hoeven niet dagenlang op een saai kantoor te vertoeven tot ze erbij in slaap vallen.”

Hij nam de korte bontmantel van zijn schouders en trok daarna zijn lange koetsiersjas uit.  “Het enige wat u hoeft te doen is een  wat mooiere jurk aantrekken en een beetje liever glimlachen.  Dan kunt u ‘s ochtends uw man behagen en bespaart u zich de beschaming in alle vroegte op het land aardappels te moeten rooien.  Daar wordt u veel te humeurig van, hoor ik al.”

De andere mannen in het etablissement lachten besmuikt en knikten instemmend.

“Wees blij dat u in deze republiek woont,” vervolgde hij, “aan de overkant van de zee, bij die rare Engelsen, mag een echtgenoot zijn vrouw verkopen als zij niet langer aan zijn wensen voldoet.”   Een hard lachen  weerklonk in het koffiehuis.

*************************************************************************