1 april

1 april : vanwaar komt dat?

Een 1 aprilgrap (ook wel aprilgrap of aprilvis genoemd) is een traditie waarbij mensen elkaar op 1 april voor de gek proberen te houden.

In Frankrijk spreekt men van poisson d’avril (Aprilvis). In Engelstalige landen wordt de dag April Fool’s Day (April dwazendag) genoemd, en de Russen hebben het over het Den Doeraka, dag van de dommerik. In sommige Vlaamse streken spreekt men over verzenderke(n)sdag, de dag waarop je iedereen tracht ergens heen te zenden om ze beet te nemen.

Uit sommige bronnen blijkt dat de bijzondere betekenis van 1 april ontstaan is bij de Franse wijziging naar de gregoriaanse kalender, zoals opgedragen door Paus Gregorius XIII in 1582. Voor die tijd werd Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Met de verandering van het kalendersysteem werd Nieuwjaar verplaatst naar 1 januari. Mensen die dit vergaten of die het nieuwe kalendersysteem weigerden te aanvaarden, kregen uitnodigingen voor niet-gehouden feestjes, grappige presentjes enzovoort.

De 1 aprilgrap is volgens een andere theorie ontstaan uit een vroeger middeleeuws festival: het feest van de zotten. La fête des fous was vooral in Frankrijk van de 5e tot de 16e eeuw erg populair. Het werd gevierd omstreeks 1 januari door het kiezen van een valse paus of bisschop en ging gepaard met allerlei rituelen en festiviteiten waarbij de geestelijkheid werd geparodieerd.

1 aprilgrappen worden vaak al eind maart per persbericht bekendgemaakt.

Vandaag kreeg ik bericht via facebook dat de Mercator, die er nog maar juist terug ligt, aan het zinken was.  Je zag inderdaad een foto ervan.  Eerst schrok ik, maar ik dacht toen direct dat het vandaag 1 april was, dus ……..   Maar ik vind het wel een hele goeie mop.  Vele mensen zullen er toch in gelopen zijn.

Waar komt “de aprilvis” vandaan?

 

De oorsprong van de aprilvis is onduidelijk. Iemand neusde rond in oude Vlaams-folkloristische tijdschriften en vond toch een verklaring: ‘Men vroeg degene die men wilde sarren, om voor de maaltijd van de dag een aprilvis te gaan halen, een vis die in april geboren was. Maar op 1 april kan je moeilijk een aprilvis al vangen, het beestje is amper 1 dag oud en nauwelijks te vinden. Daarenboven is het natuurlijk moeilijk om de leeftijd van een vis te bepalen.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *