Kaatje Vermeire
Water. Licht. Kleur…
Zoveel inspiratie voor een leven lang schilderen.
Monet legt er een tuin voor aan.
Zijn tuin wordt zijn leven.
Claude Monet (1840 – 1926) was verliefd op zijn tuin. Van zijn waterlelies schilderde hij meer dan tweehonderd doeken. En in zijn vijver weerspiegelt voor eeuwig de blauweregen.
Over de auteur :
Na haar middelbare studies tekende Kaatje Vermeire voor een opleiding Grafische en Reclamevormgeving aan de Gentse Academie. Gebeten door illustratie en experiment vervolgde ze haar creatief traject met een opleiding Vrije Grafiek, waarin ze de eindeloze en grensverleggende mogelijkheden van de grafische druktechnieken (houtsneden, etsen, …) ontdekte.
Het boek De Vrouw en het Jongetje was haar eerste grote illustratieve opdracht voor uitgeverij De Eenhoorn (2007). In 2008 ontving ze hiervoor een Boekenpluim en een White Raven. Het boek is ondertussen reeds in 3 talen verschenen.
Dit jaar (10/2019) realiseerde ze het prentenboek In de Tuin van Monet, naar aanleiding van de expo Monet – Tuinen van verbeelding (12/10/2019 – 2/2/2020) in Den Haag in opdracht van Kunstmuseum Den Haag en Uitgeverij Leopold. Hierbij verzon ze zowel tekst als beeld.
Overal en voortdurend is Kaatje haar werkmateriaal aan het sprokkelen. Haar atelier is een ‘netjes geordende’ papieren vuilnisbelt. Door herschikking en een combinatie van collage-, verf-, teken-, grafische & digitale technieken probeert ze deze zorgvuldig gekozen materialen te verwerken tot ongewone maar sprekende beelden, vol spanning en laagjes. Ze nodigt de kijker uit om te verdwalen in haar eigenzinnige illustraties, die vaak betekenisvolle details toevoegen aan de tekst. Als ze niet aan het werk is, dwaalt ze graag rond op (on)bekende plekken, in boeken, tussen kookpotten, op de planken en andere universa…
Wie was Monet?
Oscar-Claude Monet was een Frans impressionistisch kunstschilder. Geboren: 14 november 1840, Rue Laffitte, Parijs, Frankrijk. Overleden: 5 december 1926, Giverny, Frankrijk Perioden: Impressionisme, Moderne kunst, Realisme
Series: Waterlelies, Kathedraal van Rouen, Hooibergen,
Echtgenotes: Alice Hoschedé (geh. 1892–1911), Camille Doncieux (geh. 1870–1879)
Vanaf het begin van zijn carrière schilderde Monet het liefst buiten. In 1883 verhuisde hij met zijn familie naar het kleine dorp Giverny. Hij genoot van het leven in de natuur. Beïnvloed door wat hij zag op zijn reizen – van de kleurvlakken van de Hollandse bollenvelden tot de romantische weelderigheid van de Italiaanse bloemenriviera – beplantte hij zijn tuin voor een overweldigende bloei van voorjaar tot herfst. In goede en moeilijke tijden was dit stuk grond zijn anker. Hij vond er vrede en zo werd de tuin een spiegel van zijn eigen ziel.
Wat vind ik van het boek?
Ik zag dit boek langskomen bij een vriendin die ook veel boeken bespreekt en op instagram zet. Ik was direct gepakt door de aantrekkelijke cover met blauwe, groene en roze tinten. Monet schildert er de waterlelies op het water. Dit is gewoonweg dromen… Wanneer ik het boek opendoe, is het net alsof ik in zijn tuin beland. Dan zie je zijn hoed met enkele verfvlekjes erop. Het verhaal begint met Monet als jongeman die graag schilder wil worden. De kleuren zijn heel rustig. Er is een korte tekst bij waar hij zegt wat hij ervaart wanneer hij naar het water kijkt. Bijna poëtisch… Het verhaal over zijn leven gaat verder in korte stukjes met telkens een paginagrote prent. Hij ging naar de academie maar voelde zich daar niet geapprecieerd. Het was te strak voor hem. Hij ziet liever levende beelden dan stillevens. En dan draaide ik de volgende pagina en zag een weelde aan kleuren. Wat een prachtige tuin. Eerst schildert hij telkens Camille, zijn eerste vrouw. Hij krijgt er maar geen genoeg van.
In de lente, zomer, herfst en winter. Maar dan sterft Camille en is alle kleur uit zijn leven verdwenen. Een tijd later herpakt hij zich en koopt het befaamde roze huis in Giverny. (Ik ben er dertig jaar geleden geweest en vond het prachtig! Ik wil er zeker nog eens naartoe.) En opnieuw krijgen we weelderige en kleurrijke pagina’s. Het is alsof je er ook middenin staat bij hem. De tekstjes zijn niet lang en zijn in de “ik-vorm”. Ze geven wat uitleg over de gedachten van Monet bij het zien van al dat water. Kan een tuin in water bloeien? Hier zal hij beginnen met zijn waterlelies die zo beroemd zijn. Helaas gaan zijn ogen achteruit op zijn oude dag en schildert hij meer vlekken, vegen en vormen. En toch blijf ik genieten van zijn tuin. De laatste prent is ook heel sprekend voor hem : Monet op zijn bekende Japanse brug. Zo mooi !!!
Dit is echt een grote aanrader !!! Ook heel mooi om met kleine kinderen te bekijken. De vele mooie kleuren zullen hen zeker aanspreken.
Hopelijk hebben jullie genoten van deze prachtige beelden. Ik keer er zeker nog eens terug.