Vers van de pers De Japanse manier

De Japanse manier                  Erin Niimi Longhurst

Korte inhoud : Een gelukkiger en gezonder leven volgens de verfijnde, Japanse manier.

Wat is jouw ikigai (doel)?  Hoe word je mindful te midden van de drukte?  Dit boek geeft je zowel inspiratie als praktische tips om het beste uit je leven te halen, elke dag opnieuw.

Traditie, natuur en kunst hebben een grote invloed op het dagelijks leven in Japan; van shinrin-yoku (bosbaden), kalligrafie en ikebana (bloemschikken) tot theeceremonies en de Japanse ideeën over eten.  Japanners weten hoe je kunt genieten van de kleinste dingen.

Verfraai je leven en verrijk je geest door op een toegankelijke, praktische manier naar het leven te kijken via wabi-sabi (de vergankelijkheid van het bestaan), kintsugi (keramiek repareren met goud) of kaizen (zelfverbeteringstechnieken).

Over de auteur : Erin Niimi Longhurst is schrijfster en blogster, en is van Japans-Britse afkomst.  Ze is werkzaam als socialmediaconsultant.   Ze helpt liefdadigheidsorganisaties en non-profitorganisaties om de interactie te verbeteren.  Haar blog, Island Bell, legt de focus op voedsel, reizen en lifestyle.  Ze heeft sociale antropologie gestudeerd aan de Universiteit van Manchester.

Een ferme aanrader : voor wie Japan in korte tijd beter wil leren kennen of voor wie zoals ik in het voorjaar naar Japan zal trekken om er onze zoon Tanguy te bezoeken.  Hij zit er in zijn laatste masterjaar van Japanologie.  Dankzij hem heb ik een prachtige cultuur leren kennen. Ik vind het heel interessant om bepaalde dingen in mijn leven te betrekken.

Dit boekje telt 288 pagina’s, heeft een harde kaft en is niet te groot.  Je kan het gemakkelijk meenemen in je handtas.  Het is onderverdeeld in een inleiding en drie grote delen : I Kokoro (het hart en de geest) : Ikigai (levensdoel), Wabi-sabi (de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid) en Kintsugi (Het vinden van schoonheid in imperfectie).      II Karada (het lichaam) : Shinrinyoku (gevoed door de natuur), Ikebana (bloemschikkunst), Tabemono (voedsel), Ocha (thee), Onsen (warmwaterbronnen en het baden), Kalligrafie (schoonschrijfkunst) en het Japanse huis.     III Shukanka (het aanleren van gewoonten)     Er is ook een verklarende woordenlijst bij.   Je zal zien dat er al heel wat dingen zijn die in onze cultuur ook doorgesijpeld zijn.  Ze verwerkt ook vele mooie quotes in haar boek.  Allemaal dingen met een grote waarheid.

Het leest heel vlot. (Ik las het in 2 dagen) Ik was zo geboeid en de kleine onderdelen geven een goed idee over wat de Japanse cultuur ons kan bieden. Je kan het boek in stukjes lezen.  Da’s ook gemakkelijk. Er staan heel veel foto’s in.  Zeer beeldend!   Wat ook heel leuk is, is dat de auteur half Japans en half Westers is (nl. Brits).  Zo heeft ze leren leven in de twee culturen.  Ze heeft het beste van de twee culturen genomen voor haar eigen leven.  Toch merk ik dat ze heel veel van haar moeders (Eriko)  cultuur heeft overgenomen.  Ze leefde eerst in Japan en daarna in Londen.  Ze ging in de vakanties naar haar grootouders in Japan.  Nu nog vertelt ze in haar boek waarom ze bepaalde dingen overnam en hoe ze dat in haar leven nu verweeft.   Ze geeft tips hoe je bvb. je werk kan optimaliseren : bvb. met een visitekaartje (heel interessant en een tastbare herinnering van een persoon), het belang van collega’s te ontmoeten buiten het werk, dankbaar te zijn voor je werk en goed voor jezelf zorgen.  Ze vertelt ook over de soorten liefde, over de familie, over respect voor de ouderen, over haiku’s, …

Enkele interessante quotes :

p. 35 : “Als je iets probeert, dan kan het je lukken.  Als je niets probeert, zal het je niet lukken.  Deze waarheid geldt voor alles.  Ergens niet in slagen is het resultaat van het niet hebben geprobeerd.”

p. 48 : Elke derde maandag van september : Dag van het respect voor de ouderen.

p. 52 : Een haiku zou bij uitstek een emotionele reactie moeten uitlokken of een gevoel over iets.

p. 55 : Iemand die liever glimlacht dan boos wordt, is altijd de sterkere.

p. 74 : Bladeren door fotoalbums of luisteren naar liedjes die bij een bepaalde periode in je leven hoorden, is een prima manier om troost te zoeken en de balans op te maken.

p. 81 : De wond is de plek waar het licht bij jou naar binnen komt. (Rumi)

p. 88 : Je zult in je leven tegenspoed ervaren; het is bijna zeker dat je krassen oploopt in de tijd. Maar dat zijn dingen die jou zullen vormen, en het kunnen vieren van die littekens zal jou tonen hoe ver je bent gekomen.

p. 95 : Vele, zoals het bloemschikken, forest bathing of kalligrafie, zijn meer solitaire bezigheden.  Ze brengen je in contact met jezelf. …    Als je geen tijd vrijmaakt voor jezelf, dan kun je er ook niet effectief zijn voor anderen.

p. 115 : Ik maakte een wandeling door het bos en kwam er groter uit dan de bomen. (Henry David Thoreau)

p. 140 : Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor eten. (George Bernard Shaw)

p. 208 : De principes achter de theeceremonie : – harmonie, respect, puurheid en kalmte – belichamen waar we allemaal naar streven in ons leven.  Als mens willen we het liefst met anderen in vrede samenleven en willen we worden gerespecteerd.

p. 218 : Het bad in stappen gaat namelijk niet om je lichaam schoon te maken – dat gebeurt allemaal al daarvoor.  Het nemen van een bad dient om te relaxen, zodat je lichaam spanning kan loslaten.  Het is het perfect moment voor nadenken en reflecteren, voor voelen wat nu echt belangrijk is en voor loslaten – laat al je frustraties weglopen, gelijk met het badwater.

Ik kan nog zo doorgaan, want ik vind alles zo interessant en boeiend om over te praten.  Ik zal dit boekje nog veel ter hand nemen voordat ik naar Japan vertrek om hier en daar nog iets te herlezen.

 

#Japonisme publication day! I can’t believe it’s finally here. This has been an incredible and absolutely wild journey. Thank you so much to everyone involved, I’m so happy. 🌸🇯🇵✨📷: @studiopolkadesign, @nassimarothacker, @ryotakemasa

Geplaatst door Island Bell op Woensdag 18 april 2018

Een inzicht in het boek.  Ik vind het in het Engels ook een leuke titel : Japonisme.

ISBN : 9789402729603

Publicatiedatum : 09/10/2018

Pagina’s : 288

Uitgever : HarperCollins

Gewicht : 490 gr

Uitvoering : Met harde kaft

Afmetingen : 182 mm x 136 mm x 28 mm

Prijs : € 15