De Nationale Voorleesdagen 2019

 

Vanochtend om 09.00 uur opende Leo Timmers, de maker van het Prentenboek van het Jaar 2019, de beurs van Amsterdam voor De Nationale Voorleesdagen die morgen zullen beginnen!

 

Op de site van De Nationale Voorleesdagen vind je heel veel nuttige en leuke informatie.  Lees vooral de Voorleestips.  Ik heb ze hier nog eens geplaatst.

Voorleestips  (bron : www.denationalevoorleesdagen.nl)

 

Voorlezen maakt je leuker! Of je nu voor het slapen gaat een mooi verhaal voorleest in bed of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip . Hieronder een aantal tips om het meeste uit dit speciale kwartiertje te halen.


Een boek kiezen

In de bibliotheek is zoveel keuze aan boeken dat het soms niet meevalt een geschikt boek te vinden dat op dat moment past bij de belevingswereld van je kind. Denk eens aan de volgende situaties: misschien is er in het gezin een baby op komst, wordt je kind zindelijk of leert het tanden poetsen. Veel bibliotheken hebben de boeken per thema bij elkaar staan. (Soms koos ik een sprookje van Walt Disney met die mooie tekeningen, maar soms liet ik ze ook zelf kiezen.  Dat vonden ze ook leuk.)

Hetzelfde boek een paar keer voorlezen

Het is een feit dat kinderen een verhaal eindeloos vaak willen horen en telkens opnieuw weer prachtig vinden. Bij de eerste keer voorlezen zijn ze geboeid, bij de tweede keer is er het feest der herkenning, bij de volgende keren krijgen ze oog voor detail en ontdekken ze steeds weer iets nieuws in de plaatjes.
Hetzelfde boek een paar keer voorlezen hoeft voor jou niet saai te zijn als je elke keer een ander onderwerp verzint om het na het voorlezen over te hebben: het thema, de personages, heeft je kind zelf wel eens zoiets meegemaakt?

Voorleesrituelen

Kinderen raken vertrouwd met allerlei rituelen: zo doen wij dat altijd! Ze voelen zich prettig als ze kunnen rekenen op het dagelijkse voorleesritueel. Lees voor op een vertrouwd moment of op een knusse plek met een knuffel of kussen erbij, en met zo weinig mogelijk kans op afleiding. Voorleestijd is de tijd waarin je samen kunt kijken, luisteren, praten en lachen. (Mijn jongens hadden heel graag dat ik voorlas.  We hadden een ritueel : eerst tandjes poetsen (en soms eerst nog in bad), dan in bed voor het verhaaltje.  Meestal werden dat er 2 of 3.  Ze kregen er maar geen genoeg van.)

Voorlezen met stemmetjes

In prentenboeken staan vaak veel korte spreekteksten. Het is niet nodig om je extra in te spannen en met verschillende stemmetjes voor te lezen. Bij peuters is dat nog niet zo aan de orde. Als je langzaam voorleest, goed articuleert en je kind tijdens het voorlezen regelmatig aankijkt, dan tref je vaak veel beter de toon en zal je kind goed begrijpen wie er in het boek iets zegt.   (Dat heb ik nooit veel gedaan, maar wanneer ik stemmetjes deed, dan lagen we plat van het lachen!)

Te moeilijk of niet?

Het kan prettig zijn om van anderen titels van prentenboeken te horen die geschikt zijn voor de leeftijd van je kind. Dan nog kan het zijn dat je aarzelt of het boek niet te moeilijk of te gemakkelijk is.

Misschien helpt het om te weten dat een boek eigenlijk nét een beetje te moeilijk mag zijn. Als je het meerdere keren voorleest en je praat samen over het verhaal, heb je de meeste kans dat je kind door een boek geboeid wordt. (Ook als er moeilijke woorden in kwamen, las ik eerst wat verder en vroeg dan of ze nu wisten wat het betekende.  De context is altijd belangrijk.  Meestal vonden ze dan de betekenis en anders legde ik het hun uit.)

Voorspel samen het verhaal

Vraag tijdens het voorlezen aan je kind hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Door te vragen wat er allemaal kan gebeuren in het verhaal, denken kinderen goed na. Hierdoor leren ze in hun dagelijks leven ook beter om naar oplossingen te zoeken voor problemen. (Dat is zeker een hele goeie tip! Maar dan moet je wel opletten dat je nog niets verklapt…)

Moeilijke woorden

Wanneer er moeilijke woorden in het boek staan, worden deze in de context van het verhaal vaak wel duidelijk. Zo niet, dan kun je jouw kind helpen om het nieuwe woord te leren door er een plaatje bij aan te wijzen, een voorbeeld te geven of een vervangend woord te gebruiken. Naderhand kun je ook het moeilijke woord er weer bijhalen. Zo onthoudt je kind het woord beter, dit helpt bij de ontwikkeling van het taalgebruik.

Laat uw kind vertellen

Geef uw kind gelegenheid om iets te zeggen als u het verhaal voorleest. Het gaat erom dat uw kind praat, dus alle opmerkingen over het verhaal zijn goed. Uw kind heeft een eigen interpretatie over het verhaal en kan ook meepraten vanuit eigen ervaringen. Daar kunt u dan weer op ingaan. Zo blijft uw kind betrokken bij het verhaal. Laat uw kind het verhaal ook zelf eens navertellen.

Door het verhaal aan een ander te vertellen en erover na te praten, gaat uw kind het verhaal beter begrijpen. (Toen ze al een beetje konden lezen, liet ik ze soms een zinnetje lezen of elk een zin om beurten.  Dat vonden ze ook leuk.) 

Voorbereiding op het voorlezen

Lees de titel van het boek voor en praat met je kind over de voorkant. Maak het nieuwsgierig naar het verhaal. Als je de kaft samen bekijkt, kun je samen bedenken waar het boek over zou kunnen gaan. (Dat is een hele toffe manier om aan een boek te beginnen.  Zo deed ik dat ook op school.  We bespraken eerst de voorkant van het boek en probeerden te achterhalen waarover het ging.  Ze hadden veel fantasie en waren dan achteraf verbaasd over de inhoud van het verhaal.)

 

Voorlezen is zo’n leuke en gezellige activiteit met je kinderen.  Het brengt je dichter bij elkaar.  Ik heb lang voorgelezen aan mijn 2 oudste zoontjes samen in bed.  We zaten met onze ruggen tegen een kussen tegen de muur.  Dat was supergezellig.  Na een tijdje vonden ze het beter dat ik bij de een en dan bij  de ander ging lezen.  Soms was ik zo moe, dat ik na een tijdje in slaap viel. Dat vonden ze heel grappig.  En toen mijn jongste zoontje geboren werd, heb ik dat voorlezen ook bij hem gedaan.  Hij vond het ook zo gezellig.  We maakten er soms ook een tekening bij.  

Wat denk je ervan?  Ook zin gekregen om voor te lezen?  Je kan dat thuis voor je kinderen, kleinkinderen maar ook op school is het heel leuk.  Ik heb veel op school voorgelezen in het laatste kwartiertje van de dag.  Dat was een welgekomen rustmomentje. 

Veel voorleesplezier !!!