De Sterrengever Jojo Moyes

Jojo Moyes is de auteur van oa ‘Voor jou’. ‘De sterrengever’ (The Giver of Stars):

Kentucky, 1937. Wanneer Alice hoort dat de bibliotheek vrouwen zoekt om te paard afgelegen huizen te bezoeken met boeken, besluit ze zich aan te melden. Ze is een prima ruiter, en dit biedt haar een ontsnapping uit het benauwende huis van haar man en schoonvader. Onder leiding van de vrijgevochten Marge vormen vijf vrouwen al snel een hechte groep, maar hun vriendschap wordt op de proef gesteld als een deel van het dorp én de wet zich tegen hen keren…

Jojo Moyes is een internationale bestsellerauteur: in totaal zijn er wereldwijd al meer dan 32 miljoen van haar boeken over de toonbank gegaan.

  • ISBN-nummer: 9789026150371
  • Verschijningsdatum: 8/10/2019
  • Aantal bladzijden: 416
  • Uitgeverij: De Fontein Romans & Spanning
  • Prijs : € 20,99

Over de auteur :

Jojo Moyes (1969) is een Britse romanschrijfster en journaliste. Haar eerste boek Sheltering Rain (Paradijs op aarde) verscheen in 2002. Moyes is een van de weinige auteurs die twee keer de Romantic Novel of the Year Award won, in 2004 voor Verboden vruchten en in 2011 voor De laatste liefdesbrief. Haar boeken zijn inmiddels in elf landen vertaald. Haar roman Me before You (Voor jou) was een wereldwijde bestseller en verkocht meer dan drie miljoen exemplaren.

Wat vind ik van het boek?

Het is een prachtig geschreven boek. Ik las reeds haar vorige boeken en hieronder vind je een recensie van “Portret van een vrouw.” Ook heel mooi. Deze recensie kun je misschien op het laatst lezen. Maar ik ga eerst verder met “De Sterrengever.”

De auteur beschrijft heel goed het ontstaan van die bibliotheek. Allemaal sterke vrouwen die de koude en het slechte weer trotseren om boeken rond te brengen. Wat een avontuur voor deze vrouwen die oorspronkelijk thuis moesten blijven. Er zijn verschillende sterke vrouwen die we als een rode draad volgen in dit boek : Vooreerst Margery, die de bibliotheek opricht met hulp van Mevr. Brady. Margery heeft een zware jeugd achter de rug en is verhard door die situaties van vroeger. Je ziet haar evolueren in het boek. Alice is een jong Engels meisje met haar dromen over de liefde. Ze trouwt met Bennet een jonge Amerikaan en een zoon die heel erg onder de knoet zit van zijn vader. Ze vindt geen voldoening in dit huwelijk en gaat ook werken voor de paardenbibliotheek. Maar dat is niet op haar schoonvader gerekend. Hij werkt zoveel mogelijk die bibliotheek tegen. Hij is nog zeer conservatief. Vrouwen moeten thuis aan het fornuis en voor de kinderen zorgen. Ook de rassendiscriminatie komt aan bod in de figuur van Sophia, ook een bibliotheekmedewerkster.

Ik ben geen uitgesproken feministe, maar er waren toch passages waar ik mij echt ergerde aan de onnozelheid van die mensen in het stadje. Hoe mensen zich zo kunnen laten misleiden en opjutten door één persoon. De vrouw zo achteruit willen steken. Dat kan voor mij niet. Leefde ik in die tijd en op die plaats, dan zou ik ook paardenbibliothecaresse geweest zijn of toch zeker de bibliotheek gesteund hebben.

Nog maar eens het levendige bewijs dat boeken belangrijk zijn!!!

Het verhaal leest heel vlot en is spannend. Wat gebeurt er met Alice? Wat met Margery? Wat met de bibliotheek? Ik wou steeds maar verder lezen. Het is een historische roman dat zeer vlot leest. Zeker een aanrader! Ook de beschrijvingen zijn zeer goed, zodanig dat je alles als in een film voorbij ziet komen. De natuur die zeer hard kan zijn voor mens en dier. Het vechten tegen de vervuiling van de mijnen… Zo ging het er vroeger en nog niet eens zo lang geleden aan toe in de mijnbouw. En jammer genoeg, is het op vele plaatsen nog zo.

Enkele mooie quotes :

p. 52 : “…en het mooiste van alles, de wildernis van boeken waar ze door kon dwalen, waar ze kon gaan waar ze maar wilde, maakte de bibliotheek een gelukzalige plek voor haar.” (Louisa May Alcott, Little Women)

p. 58 : Haar lievelingstante had haar ooit verteld dat je in het leven maar beter niet te lang moest stilstaan bij nare dingen.

p. 74 : “… ze zeggen dat het huwelijk je rechten halveert en je plichten verdubbelt.” (Louisa May Alcott, Little Women)

p. 158 : “Veel medici erkennen tegenwoordig dat talloze zenuwaandoeningen en andere ziekten te maken hebben met het gebrek aan fysiologische ontlading van natuurlijke of opgewekte seksuele gevoelens bij vrouwen.” (Dr. Marie Stopes, Married Love)

p. 228 : “Er is geen religie zonder liefde, en mensen kunnen praten over religie zoveel ze willen, maar als het hen niet leert om goed en vriendelijk te zijn tegen mens en dier, dan is het allemaal bedrog.” (Anna Sewell, Black Beauty)

p. 229 : “Vrouwen, weest aan uw man onderdanig als aan de Here, want de man is het hoofd van zijn vrouw, evenals Christus het hoofd is zijner gemeente.” (Efeziërs, hoofdstuk vijf, vers 22)

p. 266 : Ze was weer een vrouw met een missie.

p. 324 : Ze vond het heerlijk dat ze iets zinvols deed, dat ze zichzelf elke dag weer op de proef kon stellen, dat ze woord voor woord het leven van mensen hielp veranderen.

p. 326 : “Je ziet de wereld ineens heel anders. En dan brandt zich dat prachtige beeld voor altijd in je hoofd. En neem je het overal waar je gaat met je mee. En kun je het nooit meer vergeten.” … “Misschien is dat wat we moeten inzien, Alice. Dat sommige dingen een geschenk zijn, ook al mogen we het niet houden.” … “Misschien is de wetenschap dat er zoiets prachtigs bestaat wel alles wat we mogen verlangen.”

p. 372 : Er is altijd een uitweg, uit welke situatie dan ook. Misschien niet een fraaie. Misschien heb je het gevoel dat je geen vaste grond meer onder je voeten hebt. Er is altijd een oplossing.

p. 392 : “Hoog in deze lucht kon je ontspannen, en ademde je een vitale geruststelling en lichtheid van hart in. In de hooglanden werd je ‘s ochtends wakker en dacht je : hier ben ik, precies waar ik hoor te zijn.” (Karen Blixen, Out of Africa)

Het WPA Horseback Librarian-project liep van 1935 tot 1943. Op het hoogtepunt werden ruim honderdduizend bewoners in afgelegen gebieden van boeken voorzien. Sindsdien is er nooit meer zo’n project geweest. Oost-Kentucky is nog altijd één van de armste – en een van de mooiste – streken in de Verenigde Staten. (Naschrift uit het boek)

Ze stonden bekend als de ‘boekvrouwen’. Ze zadelden, meestal bij dageraad, op om zich een weg te banen langs besneeuwde hellingen en door modderige kreken met een eenvoudig doel: leesmateriaal bezorgen aan de geïsoleerde berggemeenschappen van Kentucky.

Het initiatief Pack Horse Library was onderdeel van de Works Progress Administration (WPA) van president Franklin Roosevelt, gemaakt om Amerika uit de Grote Depressie te helpen halen, waarbij in 1933 de werkloosheid in Appalachia tot 40 procent was gestegen. Roving-paardenbibliotheken waren niet helemaal nieuw voor Kentucky, maar dit initiatief was een kans om tegelijkertijd werkgelegenheid en geletterdheid te stimuleren.

Ze maakten hun zadeltassen klaar.
De blokhutten waar ze naartoe reden in de bergen. De mensen wachtten hen op.
Ook bij de scholen waren ze heel erg welkom. Ze lazen zelfs dikwijls voor.

In het boek komt ook regelmatig een quote of uit het boek “Little Women” van Louisa May Alcott. Ik zag indertijd de film ervan maar in het Frans “Les quatre filles du Docteur March.” Voor het eerst in het Nederlands verschenen als “Onder moedervleugels.” Nog altijd in druk, meest recent onder de titel “Onder moeders vleugels.” (Mozaïek 2019) Nu zal de nieuwste versie van Little Women met Kerst in de cinema verschijnen. Ik ga zeker kijken. Is echt de moeite waard !!!

De meeste quotes in het boek (af en toe aan het begin van een hoofdstuk) komen uit boeken met sterke vrouwen als hoofdpersonages. Schitterend !!!

Dus kan ik alleen maar zeggen : lees dit prachtige boek. Jojo Moyes heeft zichzelf deze keer overtroffen !