De Zeven zussen : Zon

Lucinda Riley

Electra heeft het allemaal voor elkaar: ze is bloedmooi, schatrijk en wereldberoemd. Maar achter dit perfecte plaatje gaat een kwetsbare jonge vrouw schuil, die de oplossing voor haar problemen zoekt in drank en drugs. Electra heeft, anders dan haar zussen, geen behoefte om te weten waar ze vandaan komt. Totdat ze een
bijzondere brief ontvangt…

Zon brengt de lezer van het bruisende, chaotische Manhattan naar de prachtige, uitgestrekte vlaktes van Kenia. Kan de zoektocht naar haar verleden Electra helpen haar problemen het hoofd te bieden?

  • ISBN-nummer: 9789401611039
  • Verschijningsdatum: 13/02/2020
  • Aantal bladzijden: 732
  • Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V.
  • Reeks: De zeven zussen
  • Nummer in reeks: 6
  • Prijs : € 24,99

Over de auteur :



Lucinda Riley, pseudoniem van Lucinda Edmonds is een Iers schrijfster van historische fictie en een voormalig actrice. In 2016 kocht de Italiaanse filmproducent Raffaella De Laurentiis de televisierechten van haar zeven romans uit de serie De Zeven Zussen. Geboren: 14 februari 1971 (49 jaar), Lisburn, Verenigd Koninkrijk. Echtgenoot: Stephen Riley (geh. 2000)

Over het boek :

Zoals jullie weten, ben ik een grote fan van de Zeven zussen. Stuk voor stuk zijn het buitengewone verhalen van uitzonderlijke levenspaden. Lucinda slaagt er telkens weer in om ons mee te nemen in heel verschillende en prachtige werelddelen. Ze laat ons meeleven in fantastisch mooie verhalen. En deze keer bij “Zon” heeft ze zichzelf weer overtroffen.

In dit boek volgen we het levenspad van verschillende “sterke” vrouwen. Vrouwen die eerst door een diep dal gaan om dan hun uiteindelijke weg te vinden. We maken kennis met Electra, de zesde en jongeste dochter van Pa Salt. We leren het levensverhaal van Cecily kennen, dat heel belangrijk zal zijn voor het pad van Electra. Heel traag (maar niet te traag) wordt de weg uitgestippeld. Telkens lezen we over Electra in 2008 en over Cicely in 1938. Ondertussen zien we de evolutie van de kolonisering in Afrika door de Britten en de aanloop naar de Tweede Oorlog in Europa. We zien de invloed van die oorlog in Amerika en Afrika. Heel interessant want van die zijde had ik de oorlog nooit gezien. Ik heb veel bijgeleerd over de geschiedenis van Amerika en Afrika. Ik voelde vooral de liefde voor Afrika doorheen het verhaal. Ik waande mij ook ter plekke in het mooie huis van Cecily. Ik ben erg gaan houden van Cecily. Wat een vrouw !!! Ondanks al wat ze in die tijd in New York en in Kenya moet doorstaan, blijft ze waardig rechtstaan. Ze is zelfs zo onbaatzuchtig om haar leven om te gooien voor het kind dat ze vindt. Haar gevoelens worden het hele verhaal door haarfijn beschreven. Ik heb heel veel bewondering voor deze hoofdpersonage. Voor Electra voelde ik eerst wat wrevel en ik vond haar een verwend nest. Maar gaandeweg in dit verhaal leer ik haar beter kennen en van haar houden. Samen met haar ontdek ik haar verleden dat best heftig is. Wie ik nog sympathiek vind, is Bill, de echtgenoot van Cecily. Hij lijkt mij een ruwe bolster met een heel groot hart. Toch vind ik het jammer hoe het plots met hen verloopt. Via Bill maken we kennis met de Afrikaanse cultuur en hoe de kolonialisten de inboorlingen behandelden. Nog een mooie verhaallijn is die van Stella, de baby voor wie Cecily haar hele leven op stelten zal zetten. Een prachtig verhaal van onbaatzuchtigheid en onvoorwaardelijke liefde. Zoals we kennen bij Lucinda Riley, wisselen het heden en het verleden zich telkens af. De verhaallijnen komen steeds dichter bij elkaar naar het einde toe. Ik bewonder ook de personage van Stella, die al van het begin van haar leven een vechtertje was en dat heel haar leven lang. Uiteindelijk zal ze haar kleindochter terugvinden en kunnen redden (wat ze bij haar eigen dochter niet kon doen). Electra maakt doorheen het verhaal een hele grote ommekeer mee. De problematiek van drugsverslaafden komt hier sterk aan bod. Ik moet eerlijk zeggen dat ik op het laatst een serieuze traan gelaten heb. Alles wordt zo pakkend verteld.

De auteur heeft heel goed werk geleverd door veel geschiedenis op te zoeken. Wanneer je de plaatsen opzoekt op internet, dan vind je ze allemaal terug.

Wanneer ik het boek sluit, voel ik mij verlaten. Gedurende drie dagen hebben deze warme personages mij begeleid. Ik mocht met hun fantastisch verhaal meeleven.

Daarna is er ook nog een kleine epiloog met de zussen in Atlantis. Een hele mooie manier van de auteur om de gevoelens van de zussen te beschrijven tijdens het eindoptreden van Electra. Heel ontroerend. Hier had ik nog eens mijn zakdoek nodig.

En dan is er ook nog ten laatste de “Noot van de auteur” waarin Lucinda beschrijft wat ze voelde toen ze dit boek schreef. Het was voor haar de grootste uitdaging om dit boek te schrijven. Verder vertel ik er niets meer over. Het is heel interessant om het te lezen.

Conclusie : Lucinda Riley heeft zichzelf weer overtroffen ! Het is een schitterende leeservaring in de sprookjesachtige setting van Kenia.

Enkele mooie quotes :

p.: 24 : Ik was weg van de klank van haar stem, sterker nog, als die te koop was geweest, had ik hem direct besteld : zo diep, zo melodieus, een stemgeluid dat als honing uit haar mond vloeide.

p.: 27 : Ze denken dat mensen die beroemd zijn maar kunnen doen wat ze willen, maar in feite verliezen ze dan juist het kostbaarste wat een mens heeft : zijn vrijheid.

p.: 31 : Wat heeft het voor zin om trug te kijken als je niets aan je verleden kunt veranderen?

p.: 32 : Papa zegt altijd dat onze geschiedenis voor het tapijt zorgt waarop we staan en waarvandaan we omhoog kunnen vliegen. Misschien komt er een dag waarop je wel je eigen geschiedenis wilt ontdekken.

p.: 182 : Zolang wij ze met rust laten, laten ze ons met rust. … Dat is de sleutel voor het leven in Afrika : respect hebben voor wat er het eerst was. Dat geldt voor de mensen en ook voor de dieren.

p.: 255 : Ik hou er gewoon niet van om over mezelf te praten. Je bedoelt dat je niet graag oog in oog staat met jezelf…

p.: 261 : God, geef mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen, en de wijsheid om tussen deze twee onderscheid te maken.

p.: 466 : Het is van een heel beroemde Deense filosoof, Soren Kierkegaard : “Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd.”

p.: 654 : Cecily sloot haar ogen en dacht terug aan haar prachtige huis en tuin. Het wa net alsof ze een boek opende dat jarenlang ongeopend op een plank had gestaan, in vergeten schoonheid.

p.: 698 : Ik vind eigenlijk dat mijn verleden kennen deel van mijn herstel uitmaakt.

p.: 703 : Het zal het meest trotse moment van mijn leven zijn als ik een zwarte president het ambt zie aannemen. (Cfr. Obama !)

Wat geschiedenis :

De Masai is de naam die wordt gegeven aan een grotendeels nomadisch volk in Oost-Afrika, voornamelijk woonachtig in Kenia en Tanzania. De Masai slaagden erin om, ondanks de groeiende moderne civilisatie, hun eeuwenoude tradities te bewaren. Door verschillende oorzaken, zoals de afname van weidegrond voor hun vee en droogte, staat deze traditionele leefwijze sterk onder druk. De totale populatie van de Masai werd in 2009 geschat op 1.455.000, ruim de helft hiervan leeft in Kenia.

De Masai spreken het Maa (of Masai)

Segregatie :

Sociale segregatie (meestal kortweg segregatie genoemd) is het socialisatieproces van acculturatie waarbij leden van een niet-dominante groep zich gedwongen nauwelijks mengen met de dominante groep, maar vooral contact onderhouden met de andere leden van de eigen groep. Als dit vrijwillig gebeurt, wordt wel gesproken van separatie.

Segregatie uit zich vaak in onder andere het gaan wonen in dezelfde wijken als andere mensen van de gesegregeerde culturele groep, het spreken van de eigen moedertaal in het bijzijn van medegesegregeerden, het behouden van het eigen geloof, etc.

Het tegenovergestelde van segregatie is integratie.

Rosa Louise Parks-McCauley was een Amerikaans burgerrechtenactiviste. Ze is vooral bekend geworden door haar verzetsdaad in 1955 waarbij ze weigerde haar zitplaats in het voor zwarten gereserveerde deel achterin af te staan aan blanke passagiers.

Dominee King

Martin Luther King, oorspronkelijk Michael Luther King, Jr., was een Amerikaanse baptistendominee, politiek leider en een van de prominentste leden van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Geboren: 15 januari 1929, Atlanta, Georgia, Verenigde Staten. Nobelprijs: VredeJaar: 1964 Vermoord: 4 april 1968, Memphis, Tennessee, Verenigde Staten Beroemde toespraak: I Have a Dream

Wat jullie nog niet weten is dat Lucinda een mooie liefdadigheidsinstelling steunt met haar webshop van de Seven Sisters-website : Mary’s Meals

https://www.marysmeals.nl

Doe mee !!! Laat Maria in je hart spreken !!