Kakeibo

Inge Boot en Marina Steinmann

De al 100 jaar bestaande Japanse huishoudboekje filosofie van de KAKEIBO: voor een gelukkig leven zonder financiële stress.

Waar blijft mijn geld toch iedere maand? Wie vraagt zich dat ook wel eens af? Geld dat voor het einde van de maand al bijna op is. Door alle digitale betalingen als pinnen en creditcards zijn we het gevoel van d fysieke waarde van geld eigenlijk kwijt aan het raken. Geld is minder tastbaar aan het worden voor ons, letterlijk en figuurlijk. En daarmee verliezen we inzicht &overzicht in ons financiële leven. Een KAKEIBO brengt financiële rust en financiële vrijheden.
Japan kent eeuwenoude tradities en wijsheden van eenvoud, schoonheid en minimalisme. Een van deze in de Japanse geschiedenis is die van de KAKEIBO, al meer dan honderd jaar een fenomeen. Een van Japans eerste vrouwelijke journalisten, Hani Motoka, schreef rondom 1900 daar al veelvuldig over. Japanse vrouwen verdelen vooraf geld in porties en schrijven uitgaven op in hun Kakeibo. Nog steeds leeft deze KAKEIBO-traditie enorm bij Japanse vrouwen. In de VS en in Europa begint deze prachtige filosofie van Kakeibo ook steeds meer bekend te raken omdat het echt werkt.
”KAKEIBO gaat eigenlijk over je geld bewuster uitgeven”
Kakeibo staat voor het bijhouden van je uitgaven, maar dan op een eenvoudige manier. Door juist je uitgaven bewust op te schrijven ga je bewuster ervaren wat je uitgeeft en vooral waaraan. Mindful met je geld omgaan betekent ook dat je onbewust minder geld gaat uitgeven en gaat sparen. En dat is de kracht van KAKEIBO. 
PRINCIPES VAN HET WERKEN MET EN IN JE KAKEIBO: de basis van een goedwerkende Kakeibo is natuurlijk het inzicht in wat er per jaar binnen komt aan vaste inkomsten als salaris et cetera en wat er jaarlijks sowieso aan vaste lasten uit gaat als hypotheek, huur, verzekeringen, kosten voor gas, water en elektra. Dat soort dingen dus.Om alles financieel duidelijk te krijgen volg je de ‘VIJF Kakeibo STAPPEN’ en krijg je direct een reëel inzicht wat je werkelijk per maand kunt uitgeven aan persoonlijke zaken, denk aan huishoudgeld, kleding en extra’s.
Ook heb je na die vijf Kakeibo stappen inzicht in wat je per maand werkelijk kunt overhouden. Iedere week schrijf je je contante en pinuitgaven op in je Kakeibo en zie je – hoe confronterend misschien ook – of je te veel hebt uitgegeven of juist dat er onderaan de streep nog geld over blijft. Het kost je misschien een uurtje per week maar dan heb je een heel jaar financiële rust in het verschiet als je de handige tips in de Kakeibo volgt en aanhoudt.
”Denk na iedere Kakeibo maand wat er in jouw leven mooier is geworden!”
Je Kakeibo start iedere maand met inspirerende thema’s zoals het Japanse WabiSabi, over de manier van leven: wat is er nodig en wat is overbodig. Het thema Pay it forward: geven vanuit je hart en een goede daad doorgeven. En de mooie Japanse filosofie ‘Kaizen‘ dat staat voor een goede verandering in kleine stappen nemen, om beter in balans te blijven. Grote stappen nemen maakt dat je omvalt of dat het niet het juiste resultaat oplevert. Kaizen betekent ook: uiteen halen en opnieuw in elkaar steken maar dan op een betere manier. Voor je Kakeibo is dat je persoonlijke administratie voor een keer flink uiteen gehaald wordt met als doel je financiën te verbeteren. Je zult zien dat je en je gevoelswaarde voor geld weer terugkrijgt en dat je meer financieel bewustzijn en evenwicht gaat ervaren voor een gelukkiger leven zonder financiële stress. 
De KAKEIBO missie is om je mindful te inspireren met deze prachtig oude Japanse filosofie en dat je financiële stress verbant naar het verleden. Dankzij je Kakeibo krijg je enorme rust, voldoening en financiële vrijheid. Heel ZEN dus ook. 
‘En toen kwam op een dag het besef dat het risico om financieel opgevouwen in de knop te blijven zitten groter was dan het risico om financieel te groeien en te bloeien”

(uit : Kakeibo)

Over de auteurs :

(uit : Kakeibo)

De auteurs van Kakeibo zijn Inge Boot en Marina Steinmann. Naast partner en moeder zijn beiden Lean Sensei. Van oorsprong is Lean een Japanse filosofie om bedrijfsresultaten te verbeteren en meer klantwaarde te creëren. De Japanse Taiichi Ohno ontwikkelde deze filosofie en is grondlegger van het Toyota productiesysteem (de autofabrikant). Lean staat in een notendop voor: verbeteren in kleine stapjes om een maximale waarde te realiseren met zo min mogelijk verspillingen waarbij de klantwaarde centraal staat. Inge en Marina behaalden allebei een Lean Six Sigma Black Belt en zijn projectmanagers van verbeter/verandertrajecten en geven trainingen bij een grote overheidsinstelling in Nederland. Enkele principes van Lean – kwaliteit, verbetering en beheersing – raken ook aan het idee achter Kakeibo; het plannen, verbeteren en beheersen van je eigen financiën. Gebaseerd op hun voorliefde voor enkele Japanse filosofieën en hun brede deskundige ervaringen in de praktijk, ontwikkelden Inge en Marina deze Nederlandse Kakeibo voor vrouwen om hen in te wijden in deze prachtige eeuwenoude Japanse kunst en filosofie om financieel te groeien en te bloeien. 

Inge Boot: “Er zijn momenten in je leven dat je beseft dat je ‘schoon schip’ moet maken. Een verhuizing bijvoorbeeld is een perfecte aanleiding om je huis op te ruimen en spullen weg te doen die je echt niet meer gaat gebruiken of zult missen. Zo kan ook het moment ontstaan om je financiën eens goed onder de loep te nemen. Bij mij kwam dat enkele jaren geleden nadat mijn relatie over was en een vriendin mij erop wees dat ik ‘best veel geld uitgaf’. Ik ben een lijst gaan maken met alle vaste lasten versus mijn salaris. Op papier bleef er behoorlijk wat over, maar mijn bankrekening vertoonde een ander beeld. Ik gebruik wekelijks – en soms dagelijks – mijn Kakeibo die standaard bij mijn laptop ligt en heb ik veel meer overzicht en financiële rust gekregen. (En ja, er blijft aan het einde van de maand meer over …) Deze financiële rust wens ik iedereen toe die zich regelmatig afvraagt ‘waar blijft het toch?’”

Marina Steinmann: “Nee, mijn vriend doet de financiën. Ik regel weer andere dingen.” Of “Ik heb niets met cijfers, alleen maar lastig en al helemaal niet sexy. Het voelt heerlijk om onbezorgd geld uit te geven, ik werk er toch voor? Herkenbaar? Eigenlijk struisvogelde ik er maar een beetje op los. Mijn partner en ik, trotse ouders van twee kleine kinderen, wisselden in korte tijd achter elkaar van baan en inkomen. Er ontstond een nieuw financieel evenwicht en ook mijn ‘verbeter-gen’ begon te kriebelen. In deze Kakeibo staat de prachtige wijsheid: “En toen kwam de dag dat het risico om opgevouwen in de knop te blijven zitten groter was dan het risico om te bloeien” en precies zo voelde het toen ik besloot zelf actief te gaan deelnemen aan onze financiële huishouding. In bestaande kasboekjes kon ik mijn financiële ei niet kwijt. En zo begon ik samen met Inge aan dit Nederlandse Kakeibo-avontuur. Het heeft ons beiden ongelooflijk veel goeds gebracht en dat willen wij dolgraag delen. De kracht van dit boek zit in het opschrijven waardoor je bewustzijn wordt geactiveerd. Daarnaast geeft het wekelijks kunnen sturen resultaat op korte termijn waardoor het eenvoudig vol te houden is. Ik ben benieuwd of velen ook hun ‘financiële huishoudelijke ei’ kwijt kunnen in deze Kakeibo.

www.kakeibo.nl

Of ook op facebook Kakeibo

Wat vind ik ervan ?

Ik heb dikwijls de neiging om meer uit te geven dan nodig en zocht al lang naar een praktisch en inspirerend boek om daar van alles in te vullen. Inderdaad, ik had ook het excuus : “Mijn man regelt alle financiële zaken…” Maar zo bleef ik maar voortdoen en af en toe waren er wrijvingen daarover. Toen ik van dit boek hoorde, wou ik het ook proberen. Ik kreeg het van de uitgever en bekeek het boek eerst grondig. Het begint met een welkomstwoord over één van de eerste vrouwelijke Japanse journalisten Hani Motoko (1873-1957). Daarna krijg je nog wat uitleg over de zin van dit boek. Je maakt ook kennis met beide auteurs : Inge Boot en Marina Steinman.

Eerst maak je een lijstje van 5 dingen die je graag zou willen doen of kopen, hoeveel het zou kosten en wanneer je het zou willen doen of kopen. Als je een droom hebt, kun je die visualiseren d.m.v. een tekening. Daarna schrijf je op waarvoor je dankbaar bent. Is ook heel belangrijk. Wanneer dit gedaan is, krijg je een paar tips hoe je eraan kan beginnen. Een belangrijke tip is dat je best een potlood met gum gebruikt (en een rekenmachine). Het is goed dat je steeds kan gummen i.p.v. schrappen. Dat wordt anders een vuile boel.

Om rust te scheppen in je hoofd volg je 6 stappen :

  1. Hoeveel geld ontvang je standaard iedere maand?
  2. Welk bedrag zou je maandelijks willen sparen?
  3. Wat zijn je maandelijkse lasten?
  4. De rekensom.
  5. Uitgaven van persoonlijke aard.
  6. Reflectie

En dan moet je ook nog eens “vooruitkijken” : is goed om te weten waarvoor je moet sparen en tegen wanneer. Dan wordt ook het weekschema uitgelegd. Heel duidelijk! En dan kan je aan de slag! Elke maand krijg je een inkijk in de Japanse filosofie en steeds het weekschema. Na 5 weken maak je de bilan op en noteer je alles in een maandoverzicht. Daarna ga je rustig nadenken over wat er met je geld gebeurd is. En neem je de tijd om nog eens na te denken over je doelen. Hoe ver ben je nu? Wat staat je momenteel in de weg? Er is ook ruimte voor gedachten en gevoelens. Die kan je eronder neerpennen. En dan ga je vooruitkijken. Er worden je enkele vragen gesteld. Je kan die rustig invullen.

Daarna begin je opnieuw! Een nieuwe maand met een nieuw stukje filosofie. Heel boeiend. Na 12 maanden vind je nog een woordje van de auteurs en wat uitleg over de illustrator Palma Grevenstuk.

Het is volgens mij een heel praktisch en filosofisch boek. Ik heb echt zin om eraan te beginnen.  Ze hebben echt hun best gedaan om er geen saai huishoudboek van te maken. Het werkt heel inspirerend.