Valentijn 14 februari 2019

Al van toen ik klein was, wist ik dat je op Valentijn je geliefde extra in de watten mag leggen. Mijn papa kocht toen altijd rode rozen en lekkere chocolade voor mama. Dat vond ik fantastisch! Zo leuk en romantisch! Ik gaf toen ook aan mijn eerste vriendje in de kleuterklas een chocoladen hartje. Dat zal ik nooit vergeten. Zijn gezichtje… hij was zo verbaasd maar o zo blij. En sindsdien heb ik eigenlijk altijd Valentijn gevierd. Ik had wel altijd een vriendje of goeie vriend aan wie ik iets kon geven om mijn liefde of vriendschap te tonen. Hieronder heb ik wat geschiedenis opgezocht over Valentijn en Cupido. Verder vind je ook een speelse uiteenzetting over het mooiste symbool van Valentijn : nl. de rode roos.

De geschiedenis van Valentijnsdag – Symbolen van deze dag
Ook al is de geschiedenis van Valentijnsdag niet helemaal duidelijk, toch is het een van de populairste feestdagen geworden, voor verliefde mensen én bloemisten! De meest gebruikte symbolen op Valentijnsdag zijn tegenwoordig cupido’s, harten, rozen, teddyberen en liefkozende woorden. Kinderen geven elkaar zelfs Valentijnskaarten met daarop hun favoriete tekenfilm- en striphelden. En de volwassenen zijn nooit opgehouden met het sturen van kaarten. Daarom is deze feestdag, na het kerstfeest, de feestdag waarop de meeste wenskaarten worden verstuurd.

Cupido’s met pijlen en bogen zijn voorstellingen van de Romeinse mythologie. Cupido was de zoon van Venus, de godin van de liefde. Een pijl uit zijn boog zou de nietsvermoedende begeerde mens of god raken en er zo voor zorgen dat hij verliefd werd.

De geschiedenis van Valentijnsdag – De man Valentijn
Wordt de geschiedenis van Valentijnsdag correct uitgedrukt in de tegenwoordige viering met lekkere chocolaatjes, prachtige kaarten en schitterende verlovingsringen? Wat is het verhaal achter deze zo commerciële feestdag?

Sommigen zeggen dat de dag vernoemd is naar een bisschop, Valentinus (Valentijn) genaamd, in het Romeinse Rijk. Claudius II was de Romeinse keizer in die tijd. Hij vond dat ongehuwde mannen betere soldaten waren en daarom besloot hij om een wet uit te vaardigen die jonge mannen verbood te trouwen. Rond 270 na Christus kreeg Valentijn medelijden met deze mannen die hun geliefden niet konden zien en niet mochten trouwen.

Hij werd een voorvechter van deze jonge verliefde stellen en begon in het geheim huwelijken te sluiten. Maar al snel werd dit ontdekt en werd hij in het gevang gezet. Keizer Claudius II probeerde Valentijn te bekeren tot de aanbidding van de Romeinse goden, maar Valentijn weigerde. In plaats daarvan probeerde Valentijn Claudius tot het Christendom te bekeren. Valentijn werd ter dood veroordeeld en op 24 februari 270 geëxecuteerd.

Een andere versie van de geschiedenis van Valentijnsdag vertelt ons dat Valentijn verliefd werd op de dochter van zijn gevangenisbewaarder. Vlak voor zijn dood stuurde hij haar een briefje dat hij ondertekende met de woorden “van jouw Valentijn”. Zijn dood werd omgeven door een romantische aura en daardoor verspreidde het verhaal van bisschop Valentijn (Sint Valentijn) zich al snel naar Engeland en Frankrijk.

Na zijn dood werd Valentijn een zogenaamde “beschermheilige”. Sommigen beschouwden hem als de geestelijke opziener van een jaarlijks feest waarbij jonge Romeinen liefdeskaarten stuurden aan de mensen die zij graag formeel wilden ontmoeten. Dit festival werd elk jaar op 14 februari gehouden. Musea over de hele wereld bevatten Valentijnskaarten die teruggaan tot maar liefst 1415 na Christus.

Sinds de Middeleeuwen is februari al de maand geweest waarin de liefde wordt gevierd.

bron : www.allaboutpopularissues.org

Er worden ook steeds mooie kaartjes en tekeningen gemaakt :




Valentijnsdag en de roos

Bijna iedereen weet dat de roos het symbool staat voor de liefde. De lievelingsbloem van de godin Venus (godin van de liefde) was de rode roos. Venus en Adonis hielden heel veel van elkaar. De god Mars was het daar niet mee eens en wilde Adonis vermoorden. Venus probeerde dit te voorkomen, maar zij gleed uit en viel in een rozenperk. Hiermee verwondde ze haar benen en uit het bloed dat zich op haar benen vormde, groeiden de rode rozen.

Betekenis over de hoeveelheid rozen :

1 roos : I still love you

12 rozen : Dankbaarheid

25 rozen : Gefeliciteerd

50 rozen : Onvoorwaardelijke liefde

De roos in de taal :

*Geen roos zonder doornen

*Op rozen zitten

*Slapen als een roos

*Wie de roos wil plukken, moet de doornen ontzien

*Rozen op iemands pad

*De pot met rozen ontdekken

*Zijn weg gaat niet over rozen

*Dat roosje is al te vroeg geplukt

(Bron : kunst-en-cultuur.infonu.nl/feestdagen/)

Daar is ze dan, de koningin der bloemen: de roos. Haar wetenschappelijke naam is Rosa en ze bestaat in vele gedaantes. Maar waar ze ook is en hoe ze er ook uitziet, niemand kan haar schoonheid weerstaan.

De Romeinen hielden al van de roos. Op het eiland Kreta, is een fresco van meer dan 3500 jaar oud gevonden waarop een roos is afgebeeld. In het Christendom werd de roos een attribuut van Maria en daarmee stond ze symbool voor maagdelijkheid. Wist je dat de roos in China symbool staat voor jeugdigheid en niet voor liefde?

In de Westerse wereld kennen wij de roos als symbool voor de liefde. Hoe dat komt? Het verhaal gaat dat Adonis hier een vinger in de pap heeft gehad. Hij was de meest geliefde aanbidder van godin Venus en toen hij stierf, groeiden er juist op die plek prachtige rode rozen. Volgens deze mythe is zo de betekenis van eeuwige liefde ontstaan. Romantisch toch?

In ons land verkreeg de roos in de zestiende eeuw bekendheid. Rozen werden later zelfs een hype, iedereen die het kon betalen wilde rozen gaan kweken. Josephine, de vrouw van Napoleon Bonaparte, was een van de lucky girls met haar eigen rozentuin.

Geleidelijk aan ontstonden er meer betekenissen van verschillende kleuren van de roos. Wist je bijvoorbeeld dat een oranje roos symbool staat voor passie en waardering, terwijl een met een roze kleur dankbaarheid en geluk betekent?

De kleurensymboliek van de rozen  

Eén van de vele mogelijke betekenissen volgens www.euroflorist.be :

Donker roze = dankbaarheid

Licht roze = verlangen , geluk , jeugdigheid, energiek

Roze = liefde

Bordeaux = schoonheid

Rood = gepassioneerde liefde

Wit = verlegenheid

Geel = vergeving na negatieve daad

Oranje = verlangen, passie

Lavendel = liefde op het eerste gezicht

Rood en wit samen = samen een eenheid

Rood en geel samen = vreugde, geluk en opwinding

Doornloze rozen = liefde op het eerste gezicht

Nu weet je welke rozen je wanneer mag geven !!!