Wereld vol gevaar Lianne Biemond

Wereld vol gevaar                         Lianne Biemond

Nederland – Op de laatste schooldag voor de kerstvakantie schuift Richard een werkboek naar Daniël. In een hoekje heeft hij iets geschreven. Ik weet hoe je zelf megaknallers kunt maken! In een schuurtje gaan ze samen aan de slag. Als laatste hoeven ze alleen nog een rotje in de buis te tikken. Dan schiet er een steekvlam omhoog …

India – Elke dag gaat Kishan naar zijn werk. Uur na uur pakt hij lucifers in. In de wijk waar hij werkt, wordt ook vuurwerk gemaakt. Op een dag gaat het ontzettend mis …

Voor kinderen vanaf 10 jaar.

ISBN : 9789033129100

Uitgeverij: Den Hertog

Aantal pagina’s: 119

Dit boek zou in iedere (school)bibliotheek moeten staan.”     www.vuurwerkmanifest.nl

Over de auteur : (Bron : uitgeverij Den Hertog)

Lianne Biemond : “Een aantal jaren geleden zochten manlief en ik ons sponsorkind op. Met twee daktenten, een kooktoestel, vijf  van onze zeven kinderen en heel veel zin, gingen we op reis. Vanuit Nederland naar Duitsland en Oostenrijk. Door Hongarije en via Roemenië naar Moldavië. Toen heb ik zelfs niet kunnen vermoeden dat deze reis ooit de aanleiding zou zijn voor het schrijven van een boek. Niet omdat we de reis niet bijzonder vonden. Zeker wel! We hebben ervan genoten en waren allemaal erg onder de indruk. Van de prachtige natuur en van het werk van de medewerkers van Zending over Grenzen. Maar vooral van de ontmoeting met Nicolae, Cristina en alle andere kinderen. Thuisgekomen ruimde ik alle aantekeningen en foto’s op. Behalve één foto van Nicolae. Die hangt altijd bij ons in de keuken.”   Naast ons grote gezin, hebben we een koe, twee kasten met bijen, een konijn, een cavia, vissen, een anolis (dat is een grappig klein hagedisje) en veel kippen. We hebben een boomgaardje en een moestuin. Er valt dus veel te oogsten en te koken. Ook wonen er weleens kleine pleegkindjes bij ons. Soms kort, maar ook wel eens acht maanden of langer. Ik verveel me dus helemaal niet. Boeken lezen vond en vind ik wel fijn. Pas toen ik zo’n twee jaar geleden ontdekte dat ook schrijven erg leuk is, kwam ook het verhaal van de reis weer in mijn gedachten. Tussen was ophangen, luiers verschonen en eten koken door, groeiden de verhalen stukje bij beetje. Ik hoop dat jullie aan het lezen van ‘Wereld van verschil’ net zoveel plezier beleven als ik aan het schrijven.

www.liannebiemond.nl 

 

Eigen mening : Dit boek is heel confronterend en aangrijpend.  Het legt het probleem van “vuurwerk maken” bloot voor ons.  Het verhaal gaat over twee jongens in Nederland en twee jongens in India.  Hoe één dag verloopt bij deze jongeren.  Hoe verschillend dat wel is.  De woon- en leefomstandigheden van die kinderen tonen een enorm verschil.  Ze beschrijft ook heel goed de omgeving : er is serieus research gemaakt naar het kastensysteem in Indië.  Wat is een dalit?   De dalits of de onaanraakbaren vormen een groep mensen in India onderaan de maatschappelijke ladder. Zij zijn buiten het kastenstelsel gesloten.  Lianne schuwt niet om te vertellen welk bijna onmenselijk werk ze moeten verrichten om een minimum te verdienen.  Het verhaal overloopt één dag van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds.  Er wordt telkens afgewisseld tussen wat er bij Richard en Daniël gebeurt en wat Kishan en Jabbar te doen hebben.  Als lezer schrik je algauw van het grote verschil.  Het grote verschil tussen opgroeien in Nederland of in India.  In Nederland of bij ons klagen de kinderen soms dat ze naar school moeten of opdrachten moeten doen, maar in India hebben heel veel kinderen die kansen niet en moeten de hele dag werken in fabrieken die slecht onderhouden zijn en voor een hongerloontje.  Het is er ook zeer ongezond door de chemische producten waarmee ze in contact komen.    Dat merk je allemaal in dit boek, maar het is ook een oproep tegen het maken van vuurwerk en het gevaar ervan.  In beide landen gebeurt er iets ergs met de kinderen.  Ik wil niet spoilen dus ga ik hierover niet verder vertellen.  Het verhaal zit heel goed in elkaar en vloeit naadloos over van het ene land in het andere land.  De hoofdstukken worden telkens aangeduid met naam en tijd. Ook zie je in de rechterbovenhoek een kleine kaart van de landen.  Dus je weet heel duidelijk over wie je op dat moment leest.  Het verhaal raakt je heel erg zonder melodramatisch te worden.  Het toont de rauwheid van het leven en vertelt ook over de pijn die de kinderen voelen.  Op het einde vind je ook een kleine woordenschat met de uitleg van de typische Indische woorden die gebruikt werden. Er volgt ook een mooi nawoord met enkele sites die je kunt bezoeken en enkele dankwoordjes.  Op de laatste bladzijde krijg je nog enkele wistjedatjes over de vuurwerkindustrie. In het boek zit ook een losse folder over de jaarwisseling 2016 – 2017 : ordeverstoringen, vuurwerkletsel en schade.  Als je dit gelezen en bestudeerd hebt, dan neem je nooit nog een stuk vuurwerk in je hand.  En dan raad je het ook aan alle kinderen af.   Er kan ook een vuurwerkmanifest getekend worden.  Dat heb ik alvast al gedaan.

 

 

Kinderarbeid in India. De jongens zitten de hele dag in een bedompte, donkere kelder. De bloedvaten in hun benen raken bekneld ende lucht zit vol vieze deeltjes die ze in hun longen krijgen.

De hele dag in een bedompte kelder zitten of zware vrachten dragen is niet goed voor je lijf. Je lichaam is al versleten voordat je volwassen bent of je groeit niet goed. Zoals deze kinderen in India. Ze lachen omdat ze op de foto komen, niet omdat ze hun werk leuk vinden. Ze zitten de hele dag, waardoor de bloedvaten in hun benen bekneld raken. Het werk is ook nog saai en geestdodend.

 

Nog enkele andere boeken in dezelfde reeks :

Als Loïs een brief krijgt uit Moldavië is dat het begin van een geweldig avontuur. Met haar ouders, broer en zus gaat ze op reis. Het is een reis van duizenden kilometers door het armste deel van Europa. Al gauw is alles anders en reizen ze door een andere wereld. Een zigeunervrouw met bijzondere bagage lift mee, in de douche zitten grote kevers en in een boomgaard … wordt er een paard vermoord. Of toch niet?
Maar het meest kijkt Loïs uit naar de ontmoeting met Nicolae.

Ondertussen heeft Nicolae in Moldavië zijn eigen problemen. Hij vindt het vreselijk dat hij terug moet naar het kindertehuis. Nicolae is bang voor Stravan, die hem het leven zuur maakt. Maar het meest verlangt hij naar een gewoon leven. Met een vader en een moeder.

Als Nicolae en Loïs elkaar ontmoeten komen de werelden van verschil bij elkaar.

Voor kinderen vanaf 10 jaar.
ISBN : 9789033127717

Uitgeverij: Den Hertog

Aantal pagina’s: 173

 

De opa en oma van Joep hebben een groot oud huis op een prachtige plek aan de Engelse Zuidkust. Bijna iedere schoolvakantie logeert Joep bij hen. Als Joep in de oude schuur op ontdekkingstocht gaat, doet hij een onverwachte ontdekking.

Samen met zijn Engelse buurmeisje Jessica beleeft hij een adembenemend avontuur. Maar eerst vertellen opa en oma hun bijzondere verhaal.

Voor kinderen vanaf 9 jaar. 

ISBN : 9789033128400

Uitgeverij: Den Hertog

Aantal pagina’s: 109

Ik heb nu kennis gemaakt met de boeken van Lianne en vind ze heel interessant.  Zeker goed te gebruiken op school.  Gaf ik nog les dan zou ik ze zeker aangekocht hebben en voorgelezen of laten lezen.  De taal die gebruikt wordt, is niet moeilijk en voor de moeilijke woorden heb je achteraan een klein woordenboekje.  Het zijn heel mooie verhalen!  Aanraders !!!