Wereldboekendag 2019

Wereldboekendag (ook bekend als Internationale dag van het boek en de auteursrechten, en alternatief geschreven als Wereld Boeken Dag) is een evenement dat jaarlijks op 23 april wordt gehouden door UNESCO ter promotie van lezen, publicatie en auteursrechten. De dag werd voor het eerst gehouden in 1995.

De datum 23 april werd gekozen omdat deze dag in Spanje al sinds 1923 in het teken stond van boeken. Op die dag werd de schrijver Miguel de Cervantes geëerd. Dit werd later ook opgenomen in de Spaanse viering van Sint Jorisdag (eveneens op 23 april). Een andere reden om 23 april als datum te kiezen was omdat dit de sterfdag was van William Shakespeare, Miguel de Cervantes, Garcilaso de la Vega en Josep Pla. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland hanteren als enigen een andere datum voor wereldboekendag. In deze landen wordt de dag gevierd op de eerste donderdag in maart. Dit omdat 23 april nog weleens wil samenvallen met Pasen en de hierbij horende schoolvakanties.

Wereldboekendag wordt inmiddels in meer dan 100 landen gevierd, waarbij elk land zijn eigen activiteiten organiseert. In Nederland wordt de dag sinds 2002 georganiseerd door Stichting Read to Grow.

Tijd dus voor een ode aan het boek.

Waarom lees je? Waarom lees je zoveel? Waarom lees je zo graag? Vele mensen stellen mij die vraag wanneer ze zien hoeveel boeken ik op facebook en op mijn blog plaats. Ik kan daar eigenlijk wel goed op antwoorden. Ik lees omdat ik graag in een verhaal verdwijn. Ik zit dan in een andere wereld. Ik laat mijn fantasie beelden vormen in mijn hoofd. Ik zie graag die beelden als een film voor mijn ogen verschijnen. En net als met een feuilleton, zie ik graag die beelden vooruit gaan. Daarom lees ik heel veel. Ook verschillende boeken terzelfdertijd. Als ze maar van genre verschillen. Bij televisiekijken is het ook zo. Je volgt verschillende feuilletons per week of per maand. Ik volg graag Poldark, The Outlander, Midsomer Murders, Familie, enz… Heel verschillende dingen die ik goed uit mekaar kan houden. Door veel boeken te lezen kom ik in contact met veel mensen. Misschien raar want een boek lezen is een solitaire bedoening. Wel, ik praat graag over boeken met andere mensen en dat brengt ons dichter bij elkaar. Ik heb het laatste jaar enkele nieuwe toffe mensen leren kennen door het delen van ervaringen met boeken. Dat geeft veel voldoening.

Ken je SWEEK? Dat is een online leesplatform. Er bestaan nog andere. Ieder die wilt, kan zich op zo’n platform aanmelden om gratis verhalen te lezen. Zo raad ik aan om Mr. Pink te lezen van May Harper. Is een new adult-verhaal. Heel tof om te lezen. Het verhaal gaat over de verboden relatie van een leerling en zijn lerares. Ik heb het nog niet helemaal uit, maar het is een mooi verhaal en May Harper heeft veel talent. Dus een aanrader.

Ik doe ook regelmatig mee aan het zes woorden verhaal van Sweek. Dat vind ik echt heel leuk. Zomaar filosoferen rond een bepaald onderwerp in 6 woorden.

Bij een verhaal van zes woorden moet de lezer het gevoel hebben dat er, ondanks dat het niet is beschreven in de zes betreffende woorden, iets aan die zes woorden vooraf is gegaan en dat er daarna nog iets gebeurt. Daar waar men bij een goede roman of literaire brief kan zeggen dat de schrijver iets tussen de regels door moet laten lezen is, moet er bij een goed zeswoord-verhaal juist iets voor en na de regel te lezen zijn. Neem Hemingway. De Amerikaanse auteur Ernest Hemingway schreef ooit een hartverscheurend verhaal in amper zes woorden: “For sale: baby shoes. Never worn.” Vertaling (in vijf Nederlandse woorden): “Te koop: babyschoentjes. Nooit gedragen.” De “six word story” is sindsdien een literair genre geworden.

Boekenboost

Een onderzoek van Josie Billington, wetenschapper aan de universiteit van Liverpool, deed een opmerkelijke ontdekking. Billington bestudeerde 4.164 volwassenen en ontdekte een opvallend verschil tussen zij die regelmatig lazen en zij die dat niet deden. Boekenfans waren minder gestresseerd en neerslachtig, beschikten over meer zelfvertrouwen en konden makkelijk uitdagingen aan. Ook sociaal gezien merkte hij een verschil. Mensen die niet lazen, hadden een slechtere band vrienden en waren minder goed op de hoogte van sociale kwesties en culturele diversiteit.

Geheugensteuntje

Wil je ook op latere leeftijd nog over een goed geheugen beschikken? Dan moet je daar nu al werk van maken. Dat kan door kruiswoordraadsels te maken, door mee te doen aan een quiz… en door te lezen. Onderzoekers van de American Academy for Neurology testten 294 mensen jaarlijks tussen de leeftijd van 83 en 89 jaar. Na hun overlijden gingen de wetenschappers op zoek naar tekenen van dementie in hun hersenen. Daaruit bleek dat mensen die hun brein regelmatig trainen, minder snel aftakelen. Zij die tijdens hun laatste levensjaren actief bleven, remden het proces af met maar liefst 32%. Lezen is een makkelijke manier om je geheugen een handje te helpen – zie het als een investering in je toekomst.

Van dag tot dag

Natuurlijk heeft boeken lezen ook een invloed op je dagelijks leven. Niets zo gezellig als urenlang praten over een fantastisch boek met je beste vriend of vriendin. Heb je eens een mindere dag, dan kan lezen je helpen om even uit de realiteit te stappen en je zorgen te vergeten. Non-fictie boeken zijn dan weer ideaal om op een aangename manier je kennis bij te schaven – zorg er dan wel voor dat je een goedgeschreven exemplaar uitkiest.

Ken je de boeken van Wablieft? Dit zijn boeken voor mensen die niet zo graag lezen of die problemen hebben met het lezen. Hieronder vind je de link naar uitleg over de Wablieft-boeken :

http://www.wablieft.be/wablieft/nieuws/wereldboekendag-23-april–leeskringen-met-wablieft/59

Ik wens je verder nog veel leesgenot vandaag !