Dag 15 van 30 dagen zonder klagen

 

 

Diederik legt ons uit hoe we goed voor ons zelf kunnen zorgen.

Inderdaad, heel lang zitten is slecht voor ons lichaam.  Ik heb een erg staand beroep en heb minder last als ik zo lang moet rechtstaan dan lang zitten.  Gelukkig.  In het begin was het wat lastig voor mijn benen, maar nu ben ik dat al lang gewoon.  Dus goed rechtstaan is veel beter.

Een goeie tip van Diederik om rechtstaand je gsm te bekijken.

Zal ik ook meer doen!

De opmars van rechtstaand werken

Winston Churchill en Ernest Hemingway deden het. En vandaag doen ook steeds meer bedrijven het. Rechtstaand werken is aan een opmars bezig. Twee getuigenissen over de voordelen. En hoe ook je kunt overschakelen naar een gezondere houding op het werk.

Roel Naessens

“Ik doe er zo veel mogelijk aan om in beweging te blijven.” (Roel Naessens, werkzaam in Brussel bij Google, gebruikt sinds een drietal jaar een standing desk.)

Zelfs al sloof je je wekelijks uit in de fitness of zweet je je een ongeluk door elke week tien kilometer te gaan lopen, te lang zitten op je werk is slecht voor je gezondheid. Wanneer we rechtop staan, gebruiken we spieren in de benen, de billen en het bekken die we niet gebruiken als we zitten. Afwisseling is goed. Evident, maar toch blijven de meesten onder ons urenlang in hun stoel zitten. Vraag is hoe lang nog als je ziet hoe enthousiast de reacties zijn van kantoorwerkers die niet alleen zitten op het werk, maar ook rechtstaan en zelfs fietsen.

Hoe nefast is stilzitten?

De wetenschap komt met steeds meer aanwijzingen dat stilzitten ongezond is. Wie neerzit, loopt een hoger risico op pijn in de lage onderrug, diabetes, hart- en vaatziektes, zwaarlijvigheid en vroegtijdig overlijden. Zitten maakt ook minder productief, minder creatief en in sommige gevallen zelfs depressief.

Uit onderzoek blijkt dat Belgen 55 procent van de tijd dat ze wakker zijn, zitten. Veel te veel! Het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen. Zitten lijkt ontspannend, maar het zorgt voor druk op de onderrug. Artsen en kinesisten raden aan na elk uur zittend werk tien minuten recht te staan en rond te lopen. Maar omdat we niet elk uur naar het koffieapparaat of de kopieermachine lopen, komen we daar niet aan. En dus moeten we het op een andere manier aanpakken.

Het nieuwe roken

De Amerikaanse onderzoeker James Levine was jaren geleden de eerste om zitten ‘het nieuwe roken’ te noemen, omdat het zo vernietigend is voor de gezondheid. Ondertussen zijn er wetenschappers die beweren dat een uur zitten schadelijker is dan één sigaret. Of dat drie uren per dag en vijf dagen per week rechtstaan even goed is als tien marathons lopen per jaar. En als je bij dat cijfer even moet gaan zitten: het mag, voor één keer.

Dus : een nieuw puntje voor mij wanneer ik thuis aan mijn laptop zit : om de 30 min eens 10 min bewegen!  

Veel succes vandaag!  Probeer erop te letten!