Dag 18 van 30 dagen zonder klagen

Wees fier op je job !!!

Noem 3 dingen over je job die je heel goed vindt :

Mijn job nu in de Standaard Boekhandel.  Vroeger was ik onderwijzeres maar na een burn-out heb ik de touwtjes in handen genomen en ben ik mijn comfortzone uitgestapt.  Ik stond heel graag in het onderwijs maar na enkele tegenslagen  was het tijd voor iets anders.

 1. Ik heb veel contact met mensen.
 2. Ik kan vertellen over de boeken die ik graag gelezen heb en raad geven aan de mensen.
 3. Ik kan zelf heel veel lezen en dat maakt mij gelukkig.
 4. En ik ben veel rustiger en gelukkiger !!!!

Welke zijn jouw 3 dingen?

 

 

 

Herken je volgende zaken, dan is het tijd voor een nieuwe uitdaging :

 1. Je bent vaker humeurig
  Je baan vreet al je energie weg en je beleeft er geen plezier meer aan. Je voelt je ellendig en dit begint door te sijpelen naar de buitenwereld.
 2. Je sleept je naar je werk
  De wekker gaat, en je draait je nog even om. Het vooruitzicht op je werkdag geeft je lood in je benen.
 3. Je lichaam spreekt
  Je hebt de laatste tijd vaker hoofdpijn, rugpijn, maagklachten, concentratieproblemen en je bent niet meer vooruit te branden.
 4. Je droomt niet meer
  ‘De meeste dromen zijn bedrog’ is je leuze. Je gelooft dat er niets anders is dan dit. Je durft niet te dromen dat een droombaan wél bestaat. En toch, soms is het gras écht wel groener aan de overkant!
 5. Je leert niets meer bij
  Als je werk geen enkele mogelijkheid meer biedt om persoonlijk of professioneel te groeien, is het tijd om verder te kijken.
 6. Je ervaart geen passie in je werk
  Je vindt het niet (meer) leuk en/of verveelt je kapot.
 7. Het bedrijf past niet (meer) bij wie jij bent
  Staat het bedrijf waarvoor je werkt voor iets waarin jij persoonlijk niet gelooft? Draait alles bijvoorbeeld om geld, terwijl jij zeer maatschappelijk betrokken bent?
 8. Je vindt je werk tijdverspilling
  Het leven is kort. Tijd is kostbaar en komt nooit meer terug. Ga er dus zorgvuldig mee om.
 9. Je leeft van weekend naar weekend
  Het lied ‘Thanks God it is Friday!’ is jouw favoriet en op zondagavond voel je stress om er weer een week tegenaan te gaan.
 10. Je klaagt regelmatig over je werk, je collega’s, je werkgever …
  Je voelt je zelfs cynisch worden en bent niet meer betrokken bij wat je doet. Je voelt je vervreemd van jezelf.

Herkenbaar?

Komen bovenstaande signalen je heel bekend voor? Weten wat je niet wil, kan je helpen om duidelijk te maken wat je dan wél wil. Vaak is dat het tegenovergestelde van wat je dwars zit. Keer de uitspraak dus 180 graden om. Immers, als je je aandacht verlegt naar wat je wel wil, zul je ook die richting opgaan. En plots komen er dingen in beweging: ‘wie geen doel heeft, neemt genoegen met elke weg’, terwijl er veel meer mogelijk is dan je denkt.

Je ervaart af en toe angst. Je weet wel wat je hebt, maar niet wat het gaat worden. Je verzint allerlei excuses. De pijn moet groot genoeg zijn om je comfortabele leven dat niet meer past op te geven. En als je niet zelf ingrijpt, grijpt het leven soms in.

“Ik heb echt het gevoel dat die burnout een zeer waardevolle les is geweest”, bekent Eva. “Anders had ik nooit die stap gezet en zoveel plezier gevonden in wat ik momenteel elke dag doe in mijn job. Ik moet ook wel zeggen dat dit voor een heel groot deel te maken heeft met de nieuwe werkomgeving en organisatiecultuur.”

“Ook op gebied van mijn persoonlijkheid voel ik dat ik dichter bij mezelf sta. Ik wil helemaal niet meer terug de oude worden. Die burnout is misschien wel één van de ‘beste’ dingen die me zijn overkomen … Een vloek en een zegen tegelijk!”

Wat nu?

Heb je besloten dat het zo niet langer kan? Dan is het raadzaam om even stil te staan bij jezelf en je af te vragen:

 • Wat kan ik goed en doe ik graag?
 • Wat wil ik graag ontwikkelen?
 • Wat is voor mij belangrijk?
 • Welk beroep past bij mijn persoonlijkheid en bij wie ik écht ben?
 • Wat is er voor mij nodig om met passie te kunnen werken?

 

Hopelijk is het niet nodig voor je om te veranderen van job, maar als dat toch het geval is, ga er dan voor.  Doorbreek je comfortzone en ontdek je kracht in nieuwe dingen.  Echt doen, hoor !!!

Nog een fijne dag !!!