Dwars door Vlaanderen…
Dwars door Vlaanderen is een route van 270 km , van de Panne tot Voeren. Tijdens het weekend van 3 op 4 feb zal sofie Lenaerts dit traject non-stop afleggen al lopend en fietsend ten voordele van Make-A-Wish. U kan haar steunen per afgelegde kilometer en een bijdrage storten aan Make-A-Wish op rekeningnummer BE83 4093 0351 0115 met als referentie F17408.
Op www.hrdlpn.nl vond ik een interessant interview :
Fietsen of hardlopen? 6 voordelen van combineren!
Wil je gaan hardlopen of denk je erover om te aan fietsen? De sporten samen beoefenen is een prima opties. Ik krijg vaak de vraag of deze sporten wel echt samen gaan. Je kunt dit op verschillende manieren benaderen. Ontdek hier de voor -en nadelen!
Vrijheid
In mijn ogen zijn beide sporten wel aanvullend aan elkaar. Ik doe ze beide intensief en merk dat de ene een positief effect heeft op de andere. De belangrijkste reden lees je verderop. Eerst zal ik uitleggen wat de ‘geleerden’ erover zeggen. Zij vinden meestal dat het NIET aanvullend is omdat je heel andere spieren gebruikt.
Wat is beter?
Wat is beter? Dat is lastig te zeggen. Lopers en fietsers doen deze sporten omdat ze lekker bezig willen zijn en van de vrijheid van buiten houden. Lekker bij elke t-splitsing kiezen welke kant je opgaat en niets hoeft, alles mag. Als je je lekker voelt plak je er nog een lusje aan.
Gaat dat samen?
Bij fietsen en hardlopen gebruik je verschillende spieren. Vaak hoor je dat het verschillende gebruik van spieren niet zo geschikt is om deze sporten te combineren. Daar kun je waarschijnlijk voldoende onderzoeken op internet over vinden. Dat kan allemaal wel zo zijn maar spieren zijn niet het enige waar het om gaat bij een gewone sporter.
Gebruik van spieren
Wat ik bedoel met gewone sporter is de sportvrouw of -man die sporten als hobby heeft. Die hoeft zijn brood er niet mee te verdienen maar doet dit omdat hij of zijn dat LEUK vindt. En daar gaat het in mijn ogen om. En daarom is mijn mening dat beide sporten elkaar juist supergoed aanvullen. Belangrijker is echter dat ik al vele jaren de ervaringheb dat het werkt. Ik combineer marathons lopen in het najaar met lange tochten fietsen in de zomer. Dat gaat echt prima bij mij.
Het afwisselen van hardlopen en fietsen
Het nadeel wat ik en velen ondervinden is dat als je 1 van beiden sporten alleen maar het hele jaar doet is dat het kan gaan vervelen. Je moet een beetje afwisseling houden en dan kun je mooi switchen van lopen naar fietsen en omgekeerd. Dan zal het allemaal spiertechnisch niet helemaal verantwoord zijn en kun je beter in de sportschool wat gaan doen maar daar zijn duursporters normaal niet zo van.
Gezonder
Wat is nu gezonder? De combinatie is volgens de meeste ‘geleerden’ het beste. De voordelen van fietsen en lopen samen zijn:
- Beide zijn duursporten…
- Beide kun je heel intensief doen maar ook heel rustig…
- Je kan de seizoenen volgen,intensief lopen in de winter en intensief fietsen in de zomer…
- Combineer ze in een triathlon of duathlon…
- Je kan ze allebei doen waar en wanneer je maar wilt….
- Door het lange fietsen gaat je duurvermogen omhoog.
Afvallen
Voor afvallen is het het belangrijkste dat je traint in een lage hartslag. Het afvallen bij hardlopen kan door middel van langere rustige runs en het voordeel daarbij is dat je sneller buikvet verliest dan bij fietsen.
Belangrijkste reden waarom fietsen en lopen wel samengaan
Dat is dus omdat je als niet beroepsmatige sporter niet zozeer naar de topprestaties kijkt maar naar de lol ervan. En als het leuk blijft door af en toe af te wisselen dan houdt je het langer vol en blijf je langer vitaal en actief. Dat kan ook met schaatsen, roeien etc. Dat is dus pas echt toegevoegde waarde van het sporten. Dus dit is in mijn ogen ook de belangrijkste reden.
Soms is het noodzakelijk om wat gas terug te nemen met het hardlopen. Fietsen is dan een goed alternatief.
Ik ben jammergenoeg helemaal niet sportief en door mijn fibromyalgie zou dat ook niet lukken. Maar ik bewonder de mensen die zulke sportieve dingen kunnen doen. Daarom wil ik ze wel graag steunen. Doe je mee?