De 4 vragen van Tommy waren :
- Wat zijn je kwaliteiten, waarden en normen?
- Wat geeft jou vleugels?
- Wat vreet die energie?
- Wat is je rol in deze wereld?
We kunnen er later mee aan de slag. Eerst wat meer uitleg over een moodboard.
Tja, Tommy kan dat goed zeggen maar begin eens met zo’n moodboard …
Een moodboard is een visualisatie van een concept, idee, gedachte of gevoel. Het is een hulpmiddel waarmee je keuzes kunt maken en waarmee je doel of wens tastbaarder wordt: je verzamelt allerlei afbeeldingen en teksten die de sfeer en inhoud van het doel dat je wilt bereiken, weergeven. En van die afbeeldingen en teksten maak je een collage.
CREATIEF DENKEN MET EEN MOODBOARD
Met een moodboard kun je je doel in beeld brengen. Het helpt je je doel te visualiseren, waardoor je beter zicht krijgt op de stappen die je kunt zetten om het doel ook echt te realiseren.
Een moodboard kun je eigenlijk voor alle doelen en wensen gebruiken: of je nu een marathon wilt gaan lopen, van ander werk droomt, schrijfwensen hebt of heel (ergens) anders wilt wonen.
EEN MOODBOARD MAKEN MET PLAKKEN EN KNIPPEN
Een moodboard hoeft niet super groot te zijn. En het hoeft ook geen keurig gerangschikt beeld te zijn. Het mag graag een beetje los. Begin met een A3 papier in gedachten en ga foto’s, afbeeldingen en passende kreten en koppen verzamelen. Dat kan heel goed online via sites waar veel foto´s op staan met een goede zoekfunctie. Of je onderneemt een tocht naar een goed gesorteerde tijdschriftenwinkel, waar je tussen de schappen op zoek gaat naar 8 à 10 tijdschriften die qua onderwerp of sfeer aansluiten bij je wens.
Je moodboard hoeft ook niet perse in één keer af. Verzamel in 1 of 2 rondes een eerste selectie beelden, plak die losjes vast op het papier of bewaar ze in een map. Laat de rest de komende weken tot je komen. Alleen al door te starten met een moodboard zul je meer oog krijgen voor passende beelden die op je pad gaan komen. Het is wel fijn als je je moodboard na twee tot drie weken wat meer vorm heeft, want dat geeft je houvast en richting bij de verdere invulling van je wens.
Sites voor beeldmateriaal
Veel media gebruiken foto´s uit beeldbanken om hun artikelen mee te verfraaien. Deze beeldbanken kun je ook gebruiken als inspiratie en bron voor je moodboard. Bijvoorbeeld:
DIGITAAL MOODBOARDS MAKEN
Heb je een tablet dan zijn er verschillende apps verkrijgbaar waarmee je fantastische moodboards kunt maken. En het ultieme middel voor een moodboard is Pinterest! Pinterest helpt je om plaatjes die je her en der op internet ziet en die je aanspreken of binnen een thema passen, samen te voegen op één board.
Met een moodboard kun je mensen in een bepaalde sfeer brengen. Als je bijvoorbeeld een huis aan het inrichten bent voor een klant die nog niet precies weet wat hij/zij wil. Dan kun je deze klant helpen door een aantal moodboarden te maken. Zo kan de klant kiezen welke sfeer het beste bij hun past.
De achtergrond
Wat gebruik je als achtergrond? Voor een moodboard kun je het beste een wat stevigere achtergrond gebruiken zoals mdf. Dit hoeft natuurlijk niet de dikste plaat te zijn die er is, een plaat van 3 mm is prima.
Je kunt de achtergrond natuurlijk ook nog een kleur geven, maar dit is niet noodzakelijk als je je moodboard helemaal vol plak met afbeeldingen. Als je de achtergrond toch graag een kleur wilt geven let dan op dat je een grondlaag aanbrengt (primer). Het is belangrijk dat je de grondlaag aan beide zijde aanbrengt (voor en achterkant). Zo voorkom je dat de mdf plaat krom of bol trekt.
Tip
Als je van plan bent om een aantal moodboarden te maken dan kun je bij de doe het zelf zaken in één keer meerdere moodboarden laten zagen, zodat je altijd een voorraadje hebt en meteen kunt beginnen. Bij sommige doe het zelf zaken kun je je materiaal gratis laten zagen.
Afbeeldingen zoeken
Tegenwoordig kun je overal foto vandaan halen, van het internet, uit magazines ennatuurlijk de foto’s die je zelf hebt gemaakt. Maar de voorkeur gaat merendeels naar de magazines omdat je dan snel en makkelijk de afbeeldingen uit kunt knippen.
Je gaat dus naar foto’s zoeken die een bepaalde sfeer uiten. Bijvoorbeeld, een landelijke sfeer, een moderne sfeer, een klassieke sfeer, een kleurrijke sfeer of een gecombineerde sfeer.
Als je een sfeer of meerdere sferen gekozen hebt, en afbeeldingen hebt gevonden dan kun je beginnen met de afbeeldingen te gaan plaatsen op je achtergrond. Maar plak ze niet meteen op je achtergrond, kijk eerst of het allemaal mooi ligt. Neem daar even de tijd voor en kijk van een afstand naar je moodboard, misschien zie nog iets waar je niet tevreden mee bent. Pas als je helemaal tevreden bent plak je ze op.
Online een moodboard maken
Er is ook de mogelijkheid om online een moodboard te maken. Een online moodboard maken is natuurlijk wel handig, maar een echte die je kunt aanraken en aan kunt voelen is natuurlijk “the way to go”.
Waar een moodboard nog bij kan helpen.
Een moodboard kan je niet alleen helpen bij het kiezen van een interieursfeer, maar eigenlijk bij alle keuzes die kunt of moet maken. Bijvoorbeeld bij het kiezen van een nieuwe auto, opleiding, vakantie, huis en ga zo maar door.
Picmonkey
Een andere gave moodboardsite is Picmonkey. Op deze website kun je met behulp van eigen foto’s, of foto en plaatjes die je via het internet upload, de mooiste collages maken. Klein nadeel; wanneer je wat intensiever van dit programma gebruik wilt maken, moet je maandelijks een paar euro betalen.
Polyvore
Een website waarmee je mooie collages en moodboards maakt is Polyvore.com. Je maakt gebruik van de collecties van verschillende websites. Zoek bijvoorbeeld op een bepaalde interieurstijl, kleding of kleur en importeer de items die jij mooi vindt. Een leuke manier om te experimenteren met je eigen stijl.
Moodboard app
Wat ook handig werkt, is de moodboard app in de Apple Appstore. Met deze Moodboard app maak je op je Ipad een moodboard met afbeeldingen die je op je ipad hebt bewaard. Met deze afbeeldingen maak je een moodboard op verschillende achtergronden en kan je onbeperkt met de afbeeldingen schuiven en tekst toevoegen.
Nog even een paar tips…
Voor het samenstellen van een moodboard zijn geen regels en het is dan ook helemaal aan jou wat je ervan maakt. Toch zijn er nog wel een paar tips die jou kunnen helpen je moodboard helemaal in style te brengen.
– Laat je leiden door je gevoel. Je hoeft niet van tevoren al precies te weten hoe je moodboard eruit gaat zien. Bekijk plaatje voor plaatje en vraag je bij elke visual kritisch af of het past bij de stijl die je wilt.
– Probeer een balans te vinden tussen drukke en rustige afbeeldingen. Een drukke foto komt bijvoorbeeld beter tot zijn recht naast een rustige afbeelding en andersom. Met tekst werkt het ook zo: krullerige letters combineren met afbeeldingen waar veel op te zien is maakt het geheel al snel rommelig. In zo’n geval kun je beter voor een basic lettertype kiezen. (tip: beautylab.nl)
– Kies voor een centrale afbeelding, waar je de rest van de plaatjes op af kunt stemmen. Zorg dat elk plaatje een element bevat van het hoofdplaatje. Je kunt hierbij denken in vormen, kleuren of sfeer. Zo creëer je een mooie eenheid.
– Wees creatief; alles mag; schilderijen, foto’s, sfeerplaatjes, landschappen, materialen. Alles wat bij jou opkomt als je denkt aan jouw perfecte interieur of beeld mag je gebruiken.
Ik ga in elk geval aan de slag ermee. Ik heb binnenkort enkele dagen vrijaf en zal mij daar af en toe mee bezig houden. Ik zal ook de vragen van Tommy niet uit het oog verliezen. Die kunnen misschien een antwoord vinden in de moodboard die ik zal maken.
Veel succes !!!