Dag 27 van 30 dagen zonder klagen

Dromen Waarmaken: Start Vandaag!

Het waarmaken van je grootste dromen is iets wat veel mensen voor zich uitschuiven, vooral omdat je mooiste dromen zo onmogelijk en groot lijken. Wil je je dromen waarmaken? Blijf dan niet uitstellen: start vandaag!

Te mooi om waar te zijn?

Je grootste dromen voor de toekomst zijn overweldigend en misschien zelfs te mooi om waar te zijn. Je weet niet waar je moet beginnen, je ziet niet hoe die droom op dit moment werkelijkheid zou kunnen worden gezien de omstandigheden. Je hebt nu geen geld, geen tijd, geen energie en geen ervaring.

Het zou zo geweldig zijn om je eigen theatertour op te zetten, een boek te schrijven, een eigen chambres d’hôtes in Frankrijk te openen, je eigen winkel te openen of een jaar lang te reizen door Azië. En omdat je droom zo fantastisch is, zo levensveranderend, zo ingrijpend en omvangrijk, heb je het gevoel dat het niet mogelijk is op dit moment. Misschien in de toekomst, maar niet nu.

Nu heb je je leven zoals het is. Nu is die droom te mooi om waar te zijn, je hebt te maken met de realiteit. En de realiteit houdt je weg van je grootste droom.

‘Ooit valt alles op zijn plaats’

De vraag is echter: Waar wacht je op? Wacht je tot de realiteit zich aanpast aan jouw droom? Wacht je tot alles plotseling op zijn plek valt, en jij zonder moeite je droom kunt waarmaken? Geloof je echt dat de wereld je je grootste dromen cadeau gaat geven? Denk je dat er plotseling een situatie ontstaat waarin je denkt: “Goh, ik barst van het geld, ik heb genoeg tijd, de juiste mensen om me heen, ik weet precies wat ik wil en hoe ik het moet doen, ik heb eindeloze energie… nu is het een mooi moment om een jaar lang te gaan reizen/een b&b te beginnen/een theatertour te schrijven!”?

Het waarmaken van je dromen is geen tovenarij. Er komt (naar alle waarschijnlijkheid) geen toekomstig moment waarop alles op zijn plaats valt. Het is veel waarschijnlijker dat er niets gebeurt, dat jij je droom voor je uit blijft schuiven, en dat de rest van je leven lijkt op hoe je leven er op dit moment uitziet. Je kunt namelijk geen andere resultaten verwachten als je steeds hetzelfde blijft doen.

Je kunt je dromen niet waarmaken door te dromen. Je maakt je dromen waar door ze uit te voeren, door in actie te komen, door te doen.

Gewoon beginnen: alles is makkelijker als je begint

Een grote droom realiseer je door veel stappen te nemen. Je maakt je droom waar door de eerste taak af te ronden, dan de tweede taak, dan de derde taak. Net zo lang totdat je droom werkelijkheid is geworden. Stap voor stap voor stap, totdat je boek in de winkel ligt, je voorstelling op de planken verschijnt, je eerste gasten komen logeren, je je winkel feestelijk kunt openen of jij in het vliegtuig stapt naar Azië.

Zolang je de eerste stap niet hebt gezet ben je nog niet in beweging. Zodra je de eerste stap zet begint je leven te veranderen.

Maar hoe ziet dat eruit, de eerste stap naar een grote droom? Veel simpeler dan je zou denken.

  • Begin te schrijven aan je theatertour. Maak een plan, bedenk de grove lijnen voor een verhaal, zoek inspiratie. Maar vooral: begin iets op papier te zetten.
  • Begin met een ondernemingsplan voor je eigen winkel. Werk alle details uit, geef de winkel op papier helemaal vorm.
  • Zoek uit naar welke regio je wilt emigreren, bekijk je financiële mogelijkheden, zoek uit wat je zou willen en wat mogelijk is.
  • Een boek ontstaat door te schrijven, ga dat dus doen. Begin gewoon te schrijven en maak je niet druk over de kwaliteit. Schrijf, schrijf, schrijf. Maak meters, beoordeel je werk later.
  • Begin te lezen over Azië, zoek inspiratie op internet, in de bibliotheek. Zoek uit hoeveel geld je moet sparen, welke plaatsen je wilt bezoeken, wanneer je zou willen vertrekken. Zoek desnoods uit hoe je kunt reizen met kinderen, hoe je ze zelfs kunt scholen aan de andere kant van de wereld. Jij bent niet de eerste met deze droom, en je zal niet de eerste zijn die hem waarmaakt!

Een eerste stap geeft je overzicht. Je droom verandert van een abstract idee naar een concreet plan. Je droom is niet langer een droom maar een project. Een project met taken die één voor één kunnen worden afgevinkt. En steeds als je een taak afvinkt vraag je jezelf af: “Wat kan ik vandaag doen om dichter bij mijn doel te komen?”.

Dat heb ik dus zelf meegemaakt toen ik mijn blog wou starten.  Ik droomde al een tijdje om dingen neer te pennen.  Een boek?  Dat is misschien voorlopig nog te ver.  Maar het is zeker een droom.  Deze blogdroom werd uiteindelijk werkelijkheid.  Na een jaar lezen en onderzoeken van blogs, kon ik beginnen.  Je kan mijn weg lezen op Mijn blog bestaat 1 jaar.  Je kan je droom waarmaken door er met kleine stappen aan te beginnen  Ik heb er een jaar over gedaan om andere bloggers te volgen en te onderzoeken.  Je moet groeien naar je werkelijkheid.  

Ik heb nog een andere droom : Naar Japan reizen.  Ik ben helaas geen reiziger.  En die reis boezemt mij wel wat angst in, vooral die lange vlucht.  Ik hou niet van vliegen maar het houdt me niet tegen.  Ik heb al verschillende keren gevlogen in mijn leven.  Maar telkens wanneer ik mijn voeten terug aan land kan zetten, dan gaat er een groot geluksgevoel door me heen.  Dan begin ik in mijn handen te klappen.  Mijn man en mijn zonen moeten altijd hartelijk lachen met mij.  Ze vinden het grappig hoe ik mijn emoties uit in dat vliegtuig….   Ik wacht nu eigenlijk een beetje op Tanguy’s voorstellen.  Hij zal er volgend jaar een heel jaar verblijven voor zijn studies. Als ik weet waar we allemaal naartoe zullen gaan, dan kan ik starten met plannen maken en informatie op te zoeken.  Ik kijk ernaar uit.

Nog een droom is : een boek schrijven.  Dit lijkt mij het meest utopische.  Maar wie weet, komt er toch een moment waarop ik klaar ben daarvoor.  We zien wel.  Ik heb nu al genoeg projecten om aan te werken.  

Ik hoop dat jullie ook mooie dromen hebben en dat die kunnen gerealiseerd worden.