Inderdaad, het contrast van klagen is eigenlijk lachen. Je toont dat je je goed voelt. Ik lach gemakkelijk naar de mensen met wie ik praat. Dat voelt veel beter. Ik toon aan mijn medemens dat ik open sta voor hem of haar. Dan voelt de ander zich al welkom en gaat het gesprek vlotter. Dat doe ik vaak in de winkel. Heb ik iemand voor me die stug kijkt, dan probeer ik toch om die met een glimlach aan te spreken. En dan zie ik die mens direct ontdooien. Dat doet deugd. Een glimlach opwekken op iemand anders gezicht. Wat ik ook leuk vind, is om mensen die ik tegenkom op straat met een glimlach te begroeten. Je krijgt er zeker een weer en dat is plezant. Ik voel mij dan nog blijer.
Lachen: nog altijd het beste medicijn
Je kent deze volksspreuk wel: ‘lachen is gezond’. Maar is dat ook echt zo? Heeft lachen inderdaad een positieve impact op onze gezondheid? Wat doet lachen met je brein en lichaam? Moeten we onszelf verplichten wat vaker te lachen? De wetenschap achter de lach, van een schaterlach tot een glimlach….
Lachen is eigenlijk bijna een taal op zich. Er zijn zoveel verschillende manieren van lachen die allemaal iets anders uitdrukken. Het eerste dat een baby doet als hij of zij in de wereld komt is uiteraard huilen. Maar al heel snel leert de pasgeborene ook een andere manier om zichzelf uit te drukken: lachen!
Bovendien zijn mensen niet de enige diersoort op aarde die kan lachen.
Verschillende psychologen en gedragsdeskundigen bevestigen dat bijvoorbeeld chimpansees ook kunnen lachen. Er zijn zelfs mensen die beweren dat ze hun hond kunnen zien lachen! Lachen zou een manier zijn waarop zowel kinderen als jonge dieren kunnen laten zien dat ze ongevaarlijk zijn en dat ze ervan genieten dat er met hen gespeeld wordt.
Eerst giechelt een baby dus maar een beetje. Het lijkt een volledig aangeboren gedrag. Maar al snel ontwikkelt het zich tot een erg complexe taal, één die zowel kan gebruikt worden om mensen uit te lachen en dus zich slecht te laten voelen als om anderen zich ontspannen te laten voelen en te laten zien dat we hun gezelschap of gedrag op prijs stellen. Dit is wel degelijk gedrag dat we aanleren en daarvoor moeten we ook leren wat humor is en hoe het te gebruiken.
Dat lachen een krachtig sociaal wapen kan zijn moeten we inderdaad aanleren. Mensen die het moeilijk vinden om te lachen in interactie met anderen zullen erg veel moeite hebben met sociale relaties in het algemeen. Als je een job uitoefent waarbij je veel in contact staat met collega’s of klanten heb je ongetwijfeld al bewust of onbewust gemerkt hoeveel gemakkelijker het is om een goede relatie met deze mensen op te bouwen als je regelmatig een (glim)lach kan laten zien.
In veel verkooptrainingen wordt dan ook niet voor niets erg veel nadruk gelegd op het altijd met een glimlach te woord staan van je klanten.
Het gezonde effect van lachen
Sinds enkele tientallen jaren doet de wetenschap nu echter ook onderzoek naar het effect dat lachen op onszelf heeft. Een beroemd voorbeeld is dat van de schrijver Norman Cousins. Bij deze man werd in 1964 een rug- en spierziekte vastgesteld die steeds erger werd. De artsen gaven hem slechts een zeer kleine kans op overleven en hij had het erg moeilijk om te slapen doordat hij zoveel pijn had.
De schrijver koos er echter voor niet in een sombere ziekenhuisomgeving te blijven maar integendeel naar huis te gaan en zich daar te omringen met vrolijke en liefdevolle mensen. Hij nam zich ook voor te proberen zoveel mogelijk te lachen. Dat deed hij onder andere door vele uren per dag naar komedies op televisie te kijken.
Natuurlijk vormde dit ene voorbeeld geen wetenschappelijk bewijs. Maar ondertussen zijn er veel onderzoeken geweest die zijn bevindingen lijken te bevestigen. Een studie van de universiteit van Maryland in de VS bijvoorbeeld. Daarin keken de onderzoekers naar het effect van lachen op de gezondheid van ons hart en onze bloedvaten. Het bleek dat lachen de bloedvaten wijder doet openen waardoor onze bloedcirculatie beter wordt. Regelmatig lachen kan dus aderverstoppingen en hartaanvallen helpen voorkomen. Andere studies tonen dan weer aan dat lachen helpt om stress te verlichten. Een goede lachbui blijkt stresshormonen zoals cortisolterug te dringen en endorfines vrij te maken. Endorfines staan ook wel bekend als onze ‘feelgood’-hormonen. En dan blijkt ook nog, uit weer andere studies, dat lachen ons immuunsysteem versterkt. Het vergroot immers het aantal cellen dat antilichamen produceert. Die antilichamen beschermen ons tegen bacteriën en virussen.
Lachtherapie mag dan misschien voor veel mensen wat vergezocht zijn, vanavond eens een leuke comedy op tv bekijken of een stand-up comedian aan het werk gaan zien in je lokale theater is absoluut goed voor je gezondheid!
Dus : vanaf nu wat meer lachen zal deugd doen !!!