30 dagen zonder klagen vanaf Blue Monday (15 januari)
Ik doe mee! Jullie ook?
‘Ik ben moe’, ‘Ik heb geen zin’, ‘Dit is niet leuk’, ‘Ik zie er niet uit’… Daar komt vanaf maandag een eind aan – alleszins voor een maand, want vanaf 15 januari start de ’30 dagen zonder klagen’-actie.
Wie meedoet, mag tot en met valentijn niet meer zeuren. Greet Van Hecke, de vrouw achter de actie ’30 dagen zonder klagen’, hoopt dat mensen dankzij haar initiatief positiever in het leven zullen staan, want eigenlijk hebben we het nog niet zo slecht. Toch kampen heel wat mensen in de samenleving met depressies of burn-outs. Greet zelf is positiviteitsconsulente en gelooft in haar actie. ‘Mensen zijn standaard nogal negatief ingesteld’, vertelt ze. ‘Als ze meedoen aan deze 30 dagen, zullen ze merken dat daar echt verandering in kan komen.’
Uitdaging
‘Het is wetenschappelijk bewezen dat we bepaalde linken in onze brein anders kunnen leggen, zodat we niet automatisch het negatieve, maar wel het positieve zien’, gaat Greet verder. ‘Dat komt onze gezondheid, humeur, succes, economie en relaties ten goede.’ Redenen te over om het eens een maandje te proberen. De actie start op 15 januari, lees: op Blue Monday. Die dag is niet zomaar gekozen, want dat is de meest deprimerende dag van het jaar. Naast het feit dat het de eerste dag van een nieuwe werkweek is, beseffen mensen die dag des te meer dat hun goede voornemens mislukt zijn, dat de volgende vakantie nog zo ver weg is en dat het nog steeds zo snel donker is. Het wordt dus een heuse uitdaging om net dan geen potje te zagen.
Filmpje
Gelukkig kunnen we rekenen op de website en de Facebookpagina van ’30 dagen zonder klagen’ om ons een ferm handje te helpen. Elke dag kan je kijken naar een filmpje van een bekend of onbekend persoon die iets vertelt over positiviteit. Daarnaast krijg je elke dag een opdracht. Om te kijken of we midden februari veel positiever in het leven staan, is er de geluksbarometer. Die moet je even invullen voor je aan je klaagvrije maand begint, en daarna kan je kijken of er daadwerkelijk een verschil is.
Automatisme
Verschillende bekende mensen schaarden zich al achter dit initiatief, denk maar aan wereldkampioene boksen Delfine Persoon, presentatrice Geena Lisa en actrice Tine Reymer. Voor iemand begint te klagen over het feit dat klagen net deugd doet: ja, natuurlijk is dat zo. Ook Greet bevestigt dat: ‘We mogen af en toe eens goed klagen, want dat lucht op. Maar we moeten vermijden dat het een soort van automatismewordt. Je kan ook positief kijken naar een gebeurtenis, want klagen haalt toch niks uit.’ Sta dus vanaf maandag op met de gedachte: ik zie er goed uit, mijn haar ligt goed, dit wordt een geweldige dag, ik kan alles aan en het leven is mooi! Bron: VRT
Het is een algemeen fenomeen dat de mensen steeds meer boeken lezen over “Hoe word je gelukkig?” “Positief denken” “Op zoek naar geluk” enz… Hieronder vind je een deel boeken die ik op onze Standaard Boekhandelwebsite gevonden heb, maar er bestaan natuurlijk nog veel meer boeken in dat genre. Je hoeft maar te kijken op internet en je wordt overspoeld door zulke boeken. Wat ik nu ook eens gekocht heb, zijn de Happinez en de Flow.
Wel, er staan daar toch wel interessante dingen in, hoor. Niet allemaal zeemzoeterig zoals steeds wordt beweerd. Ik zal ze eens heel goed doorlezen.
Mijn favorieten zijn : Ikigai en Vind je ikigai!
Ik heb “Ikigai” al vorig jaar gelezen en die recensie staat op mijn blog. http://www.booksandwords.be/grote-boeken/ikigai/
Ik ben nu begonnen in het vervolg ervan. Leest ook heel vlot. Het brengt eigenlijk het eerste boek in de praktijk. Vele mensen vroegen zich af hoe ze hun ikigai kunnen vinden in onze samenleving? Wat kan je ervoor doen? Hoe kan je beter leven? Het is dus een heel interessant boek om je op weg te helpen.
Andere boeken :
Enzovoort ….
En nu wachten tot maandag. Ik ben benieuwd naar de filmpjes en de opdrachten. Wij zullen ze al zeker in ons team op het werk gebruiken en meedoen. We zien het zitten!!!