Haiku van de week

Haiku van de week

Ik heb de haikukalender van Geert De Kockere gekocht en elke dag lees ik een haiku en denk daar dan wat over na.  Enkele mijmeringen…   Maandag 20 maart, de dag voordat de lente begon, las ik :

Een eerste bij vindt 

de bloemen niet ; gps

nog niet ingesteld.

Dat vond ik wel een fijntje.  We hebben hier in de tuin ook al wat hommels gezien.  De eerste zijn de koninginnen die een woonplaatsje zoeken.  Gelukkig hebben we veel bijenplanten staan en ook een bijenhotel.

Als je eens nadenkt wat een bijtje allemaal doet in zijn/haar korte leventje. ..  En wat ze voor ons betekenen…   Op internet zie je genoeg artikels passeren die gaan over het uitsterven van de bijen.  Als je goed leest is het verontrustend wat er allemaal zou gebeuren met onze voeding indien die bijen uitsterven.

Door het uitsterven van bijen, hommels en vlinders dreigt een aanzienlijk deel van de wereldwijde voedselvoorraad te verdwijnen. Dat is de  onheilspellende boodschap uit het baanbrekende rapport dat geschreven is in opdracht voor de Verenigde Naties.

Het rapport is een wereldwijde inventarisatie van bestuivers, samengesteld door tachtig experts uit 124 verschillende landen. In het rapport komen harde cijfers naar voren: veertig procent van de 20.0000 onderzochte soorten bijen, vlinders en hommels worden met uitsterven bedreigd. Het mogelijke gevolg daarvan is dat een derde van alle voedselgewassen en daarmee de levens van miljoenen mensen op het spel staan.

‘We constateren een teruggang in veel soorten wilde bijen en vlinders in Noordwest-Europa en Noord-Amerika. De diversiteit neemt ook af’

Er zijn diverse oorzaken voor de bijensterfte maar het merendeel ervan wordt veroorzaakt door de mens.   Pesticiden, voedseltekort (er zijn te weinig bloemen en struiken in de tuin en berm om de bijen te voorzien van stuifmeel en de intensieve landbouw richt zich teveel op 1 gewas.  Ook hun eigen voeding tijdens de winter is niet goed.  Ze worden gevoerd met glucosefructosestroop omdat de honing voor menselijke consumptie bestemd is.  De bijen krijgen zo een belangrijk enzym niet binnen met als gevolg een verzwakt immuunsysteem.  En dan is er nog de bijenverdwijnziekte of Colony Collapse Disorder (CCD).  Zoals Geert het zo goed zegt : hun gps is nog niet ingesteld.  Wel hier zien we dat hun gps helemaal niet meer lijkt te werken.  Bijenkasten die in de buurt van zendmasten staan of waar er veel smartphones zijn, daar krijgen de werkbijen een reeks hoge piepjes die voor bijen het teken is dat er gevaar dreigt en ze weg moeten wezen.  Bijen hebben een navigatiesysteem van natuurlijke magneten in het achterlijf. Door de elektromagnetische velden van het aardmagnetisme kunnen bijen zich oriënteren.  Anno 2017 is de veldsterkte van elektromagnetische velden enorm toegenomen.  Men onderzoekt nog steeds hoe erg de bijen en ook de vlinders (onze belangrijke bestuivers) daardoor gestoord zijn.

Dus lieve mensen : als je kan en niet bang bent van wat bijtjes in de tuin, plant zoveel mogelijk bijenstruiken.  (Ze doen je niets als je niet naar hen slaat!) En ze zijn zo mooi om te zien wanneer ze rond hun bloempje cirkelen….

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *