Made in Europe ! 12/02 Canvas 20.15 – 21.00

Made in Europe ! 

Velen onder ons kennen Pieter Steinz.  (Rotterdam, 6 oktober 1963Haarlem, 29 augustus 2016) was een Nederlandse journalist, literair criticus en schrijver van non-fictie. Van 2012 tot 2015 was hij directeur van het Nederlands Letterenfonds. Over zijn ziekte schreef Steinz een wekelijkse, later tweewekelijkse column in NRC Handelsblad, ‘Lezen met ALS’.  Hij reisde steeds graag door Europa om mooie dingen te ontdekken.  Hij schreef naar aanleiding daarvan verschillende interessante boeken.  O.a. de Gids voor de wereldliteratuur.  Daar vertel ik jullie later wel eens over.  Maar vandaag gaat het over het boek “Made in Europe, de kunst die ons continent bindt.”

Inhoud : De Griekse tragedie, de Russische roman, de Italiaanse cinema en de Duitse Romantiek; Bach, Monty Python, Chanel en Brancusi – Europa is meer dan crisis in de eurozone en regelzucht vanuit Brussel. Wat bindt Europa werkelijk? Welke culturele verworvenheden zijn typisch Europees en maken de Europeaan trots? In Made in Europe verdiept Pieter Steinz zich in het culturele DNA van ons continent. Aan de hand van 104 essays-in-pilvorm en evenzovele kleine ‘vignetten’ maakt hij een rondreis langs de belangrijkste halteplaatsen van de Europese cultuur; van de Ierse manuscripttraditie tot de Roemeense Draculamythe en van de mazurka’s uit Polen tot de bruggen van Calatrava. Het resultaat is een culturele reisgids en een Europese kunstgeschiedenis ineen.

Morgen, zondag 12/02 op TV : Canvas, 20.15 – 21.00

Dimitri Verhulst reist Steinz achterna in 8 afleveringen met 208 iconen die in Pieters boek zijn verzameld.

Jet Steinz, zijn dochter, heeft Dimitri Verhulst daarover geïnterviewd.  Dat was een boeiend en interessant gesprek.  (Dit heb ik gepost op facebook).

Ik ben benieuwd naar morgen.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *